Jöhet az asztali számítógépek reneszánsza

számítógépezés, számítógép, asztali számítógép, pc, illusztráció, nő, kéz, egér, billentyűzet
Vágólapra másolva!
Naponta már közel egymillió asztali és hordozható PC talál gazdára.
Vágólapra másolva!

Újabb érdekes információkkal rukkolt elő az IDC piackutató vállalat, meglátása szerint az elsősorban a koronavírus-járvány által tavaly felpörgetett számítógéppiac idén 18,1 százalékkal bővülhet, összesen 357 millió asztali és hordozható PC kelhet el a 2021-es évben.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Az elemzők szerint a nagy növekedést elsősorban a fogyasztói piac új számítógépek iránti igénye hajthatja, az otthonról tanulás és a távmunka miatt továbbra is óriási az érdeklődés a modern és jól használható PC-k iránt. Emellett persze az üzleti ügyfelek és az oktatási intézmények is átlag feletti mennyiségű számítógéphez kívánnak hozzájutni.

Az IDC talán legérdekesebb meglátása, hogy a jelenleg tartó chiphiány elhozhatja az asztali PC-k reneszánszát. A fogyasztók java érthető okokból már nagyon régóta a laptopokat preferálja, azonban a félvezetőhiány okozta termelési nehézségek olyan termékhiányt és áremelkedést okozhatnak a piacon, amelyek láttán sokan hajlandóak lehetnek mégis inkább asztali gépet választani. Jelenleg nem a processzorhoz és társaihoz hasonló „komoly" komponensek hiánya okozza a gyártási limitációkat, hanem filléres apróságokból nincs elég, például a kijelzővezérlő áramkörök, a hangchipek, a szenzorok, a feszültségszabályzó modulok hátráltatják a gyártást.

Végül az IDC szerint a számítógépes játékokkal való szórakozás iránti megújult érdeklődés is sokat segíthet az asztali PC-k idei eladásain.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!