Újabb biztonsági riasztásokat kap a Chrome

laptop notebook számítógép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kiegészítők telepítésekor és fájlok letöltésekor lehet majd találkozni velük.
Vágólapra másolva!

A naprakész számítógépes környezetekben gyakran nem a szoftverekben megbújó sebezhetőségek, hanem a felhasználók jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot. Gyakori probléma, hogy hajlandók naivan engedélyt adni a nem megbízható forrásból származó böngészőkiegészítők és alkalmazások telepítésére, amelyek aztán például adatokat lopnak tőlük és kémkednek utánuk, vagy épp váltságdíj kicsikarásának reményében titkosítják a számítógépeiken lévő állományokat.

A kép csak illusztráció Forrás: kropekk_pl / Pixabay

A problémával a Chrome fejlesztői is próbálnak kezdeni valamit, most két új biztonsági értesítést kezdtek hullámokban elérhetővé tenni, ezek a biztonságos böngészés funkció részét képezik. Az egyik újdonság, hogy bizonyos bővítmények telepítésekor a böngésző értesítést jelenít majd meg, miszerint a biztonságos böngészés nem bízik meg az adott kiegészítőben.

Ennek két oka lehet: a fejlesztője nem felel meg a Chrome webáruház szabályzatának, és/vagy a fejlesztője nincs elég régóta jelen a kiegészítőboltban. A riasztás nem jelenti azt, hogy a telepíteni próbált kiegészítő biztosan veszélyes, saját felelősségre engedélyezhető lesz az installációja.

A kettes számú fejlesztés a böngészőn keresztüli letöltéssel kapcsolatos, a biztonságos böngészés által valamiért gyanúsnak talált fájlok egy kattintással feltölthetőek lesznek a VirusTotal szolgáltatásba, amely több tucat vírusirtóval átnézeti azokat. Amennyiben veszélyesnek bizonyul egy letöltés, akkor a Chrome automatikusan törli azt a számítógépről, nem engedi majd a futtatását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!