Élelmiszerellátást veszélyeztetnek a hackerek

Horizontal TRADE FAIR AND TRADE SHOW AGRICULTURE AND FOOD INDUSTRY ILLUSTRATION MEAT BEEF This picture taken on October 16, 2016 shows a stand where Japanese wagyu matured beef is displayed at the SIAL 2016 (International Food Fair) in Villepinte, North E
This picture taken on October 16, 2016 shows a stand where Japanese wagyu matured beef is displayed at the SIAL 2016 (International Food Fair) in Villepinte, North East of Paris. SIAL, International Food Fair, opened today. This is the biggest supermarket in the world, where one can discover new food trends. / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A JBS Foods húsfeldolgozó több üzeme is leállt egy zsarolóvírus miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb aggodalomra okot adó kiberbiztonsági incidensre derült fény, a zsarolóvírusaikkal válogatás nélkül bármely szervezetre lecsapó netes bűnözők ezúttal az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatánál okoztak óriási leállást.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Martin Bureau

Az áldozat a világ 15 országában bő 150 üzemet működtető és 245 ezer főt foglalkoztató JBS Foods, az oroszországi bűnözőkhöz köthető támadás során vasárnap több amerikai és kanadai szerverén is titkosították az adatokat. A kár mértéke egyelőre tisztázatlan, azonban a cég kénytelen volt leállítani az USA öt legnagyobb marhahús-feldolgozó üzemét, továbbá a hírek szerint az ausztrál leányának a működésében is fennakadások tapasztalhatóak. Az öt amerikai gyára naponta olyan 22 500 szarvasmarha feldolgozásáért felelős.

A vállalat tájékoztatása szerint a szerverek biztonsági mentésekből való helyreállítási folyamata jól halad, érzékeny adatok pedig a jelek szerint nem szivárogtak ki a támadás során. A JBS Foods tájékoztatta a partnereit, hogy ettől függetlenül biztosan fennakadások lesznek a rendelések teljesítésében, az üzemek működésének több napi kieséses a beszállítóit és a vevőit is kellemetlenül érintheti.

Körülbelül egy hónapon belül ez már a harmadik különösen csúnya ransomware-támadás, áprilisban szintén orosz zsarolóvírusos csoportok a Colonial Pipeline rendszereinek támadásával az USA egy részének üzemanyagellátását sodorták veszélybe, röviddel később pedig egy másik csoport részlegesen megbénította az ír egészségügyi rendszert.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!