Kiszivárgott: Ilyen lesz a következő Windows

Vágólapra másolva!
Habár még több mint egy hét van hátra a megjelenéséig, már kiszivárgott a Windows 11, ami a hosszú évek óta használt előző verziót váltja.
Vágólapra másolva!

Amikor 2015-ben megjelent a Windows 10, a Microsoft azt ígérte, hogy ez lesz az "utolsó Windows". Míg korábban a vállalat néhány évente egy teljesen új, számozott verziót készített az operációs rendszerből, és azt értékesítette a felhasználóknak és a partnereinek, addig a Windows 10 megjelenését követően erről letettek, és azt ígérték, hogy innentől kezdve (tulajdonképpen az Apple-féle OSX-hez hasonlóan) rendszeresen érkező, nagyobb frissítésekkel fejlesztik majd a több milliárd ember által használt rendszert.

Windows11 Forrás: Thurrot

Nem olyan rég azonban kiderült, hogy a helyzet megváltozott Redmondban, és hamarosan sor kerül majd a Windows 11 bemutatójára, amivel párhuzamosan különböző dokumentumokban feltűnt, hogy a Windows 10 támogatását valamikor 2025 során szeretné befejezni a Microsoft.

Ebből tehát egyértelmű, hogy a vállalat egy nagyobb lépést tervez, és ezekbe a változtatásokba most betekintést is nyerhetünk, ugyanis a Windows 11 egy korai változata kiszivárgott az internetre, így természetesen boldog-boldogtalan igyekszik megtudni, hogy milyen újdonságokra lehet számítani - még akkor is, ha ebben a változatban még minden bizonnyal nincs benne minden, amit a megjelenéskor kapunk majd.

Még letisztultabb megjelenés, egyszerűsített Start menü

A dologhoz érdemes hozzátenni, hogy a Microsoft korábban lelőtte a hosszú ideig fejlesztett Windows 10X megjelenését, amit eredetileg összehajtható, hordozható, kétképernyős eszközökhöz terveztek volna kiadni, kifejezetten odafigyelve az érintőképernyős lehetőségekre.

Úgy tűnik, hogy a Windows 11-be mentették át ezeket a fejlesztéseket, és az új rendszer ennek, valamint a már mindenki által ismert 10-es verziónak a kombinációja lehet.

Forrás: Origo

A legnagyobb változtatások elsőre a tálca környékén tűnhetnek fel mindenkinek, ugyanis az ikonok alaphelyzetben már középre kerültek, és egyébként meg minden felesleges elemet letakarítottak róla.

Fontos megjegyezni azonban, hogy kapunk egy beállítást, amivel az ikonok visszarendezhetők a már megszokott bal oldalra, és elérhető egy sötét mód is, ami nem teljesen újdonság.

Megmarad a Windows egyik legősibb alapeleme, a Start menü is, azonban jelentősen átalakul: jóval egyszerűbbé válik, eltűnnek a sokakat zavaró és jellemzően fölösleges élő csempék, és a helyükre a felhasználó tűzheti ki a gyakran használt programjait.

Windows11 Forrás: Origo

Apró vizuális változtatás, hogy szintén bizonyos konkurens operációs rendszereket másolva, a Windows 11-ben már a legtöbb helyen lekerekített sarkokat kapnak az ablakok, és maga a Start menü is. Nagyon úgy tűnik továbbá, hogy a Microsoft visszahozza a widgetek támogatását, valószínűleg a saját áruházukból lehet majd ezeket beszerezni, de ez még nem teljesen működik a kiszivárgott változatban.

Könnyebbé válik az ablakok kezelése is. Az eddig az ablak méretének teljes képernyősre állításáért felelős gombot megnyomva most több lehetőség jön elő, amikkel azonnal berendezhetjük az ablakot a képernyő valamelyik széléhez, vagy bármelyik sarkába igazítva.

Windows11 Forrás: Origo

Ezenkívül, minden bizonnyal a Windows 10X örökségeként az érintős kezelés is javul, könnyebb lesz "megfogni" a különböző ablakokat, bekerülnek új "söprős" gesztusvezérlési lehetőségek.

Újfajta fejlesztési felfogás

Ami miatt még nem minden újdonság látható a Windows 11-ben, és bizonyos dolgok a beszámolók szerint szinte ugyanúgy néznek ki, mint korábban, az egy másik dolognak tudható be. Egészen konkrétan arról van szó, hogy a Microsoft már egy ideje igyekszik szétválasztani magának az operációs rendszer magjának a fejlesztését a rá épülő különböző alkalmazásoktól. Ebben az értelemben pedig akár a beállítások ablak, vagy a keresési ablak, illetve a kezelőfelület egyéb elemei is "alkalmazásnak" minősülnek.

Erre azért volt szükség, hogy az operációs rendszer alapvető fejlesztésétől függetlenül a Microsoft könnyebben és akár gyakrabban tudjon kiadni frissítéseket ezekhez a különböző elemekhez, melyek a tervek szerint nem is hagyományos Windows Update rendszerfrissítő keretein belül újulnának meg, hanem egyszerűen az áruházból, mint ahogy más alkalmazások is.

A kiszivárgott hírek szerint nemcsak az új beállítások ablak, de a jobb alsó sarokból előhívható értesítési felület is még a régi a Windows 11-ben, vélhetően annak következtében, hogy még nem kapta meg a legújabb alkalmazásfrissítő csomagokat.

A Windows 11 hivatalos bejelentésére június 24-én lehet számítani a Microsofttól, akkor természetesen további részletekkel jelentkezünk majd.