Óriási veszélyben egy külső háttértár felhasználói

nő laptop ideges mérges
Vágólapra másolva!
Egy kártevő távolról törölgeti az állományokat a WD termékéről.
Vágólapra másolva!

Sokkoló panaszok kezdték elárasztani péntek reggel a WD terméktámogatási fórumát, egyes Western Digital My Book Live hálózati háttértárak (NAS) tulajdonosai arra ébredtek, hogy minden eltűnt az internetre kötött adattárolóikról, plusz bejelentkezni sem tudnak a kezelőfelületére. Az utoljára 2015-ben szoftverfrissítést kapott termék egy külső merevlemez, amely rendelkezik beépített lapkaszámítógéppel, a tartalma távolról is elérhető az interneten keresztül.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A Western Digital vizsgálja a helyzetet, egyelőre annyit tudott megállapítani, hogy valamiféle kártevő állhat a háttérben, amely távolról gyári alaphelyzetbe állítási parancsot ad ki a My Book Live termékeknek. A vállalat nem talált arra utaló jelet, hogy a kütyükhöz tartozó online szolgáltatásába törtek volna be, ami alapján a kártevő egy sebezhetőséget vagy konfigurációs hibát használhat ki ahhoz, hogy jogot szerezzen a rendszerparancsok kiadására az eszközökön.

A támadó céljának a puszta rombolás tűnik, nem próbálja zsarolni az áldozatokat, vagy botnetbe szervezni a hálózati háttértáraikat.

A WD egyelőre a háttértáraik internetről való leválasztását javasolja a My Book Live termékekkel rendelkezőknek, reményei szerint minél előbb sikerül kideríteni a támadással kapcsolatos részleteket, megoldást találni a problémára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!