Leállt a World of Warcraft fejlesztése

world of warcraft mists of pandaria videojáték
World of Warcraft: Mists of Pandaria
Vágólapra másolva!
Darabjaira hullott a Blizzard, történelmi mélyponton a munkamorál.
Vágólapra másolva!

A videójátékos sajtót követők mostanra minden bizonnyal értesültek a hírről, hogy a múlt héten minden idők legnagyobb botránya tört ki az Activision Blizzardnál, specifikusan annak utóbbi részében. Két évnyi nyomozást követően Kalifornia állam munkajogokkal és lakhatással foglalkozó hatósága pert indított a kiadó ellen, állítása szerint a Blizzard berkein belül a férfi munkavállalók egy része rendszeresen kivette a részét a kolleginák zaklatásában, egy szexuális zaklatást még az áldozat öngyilkosságával is kapcsolatba hoztak. Emellett a nők alacsonyabb fizetést kaptak ugyanazért a munkáért, a teherbe esésük lehetősége miatt pedig előremeneteli lehetőségektől estek el.

World of Warcraft: Mists of Pandaria Forrás: Blizzard

A mellbevágó praktikákat és eseteket tartalmazó periratra annyit reagált az Activision Blizzard, hogy általánosságban véve elítél minden benne szereplő visszaélést, ám a hatóság vizsgálatát nem tartja pártatlannak és objektívnek, a legtöbb állítását vitatja. Emellett a cég szerint az öngyilkosságot elkövetett kolléganő esetében nincs összefüggés az állítólagos munkahelyi zaklatás és a halála között, így felháborítónak tartja, hogy mondvacsináltan és rosszindulatúan belerángatták az ügybe.

Ezután a cégen belüli kommunikációban Frances Townsend, az Activision Blizzardhoz márciusban csatlakozott vállalati ügyekért felelős alelnök a vádak javát eltorzítottnak és hamisnak titulálta, a kontextusukból kiragadott történetekkel. Szintén egy belső levélben a Blizzard elnöke rendkívül aggasztónak nevezte az állítólagos eseteket és változásokat ígért, bár J. Allen Brack a perirat szerint egy részükről biztosan tudott.

A perirat és az arra adott vállalati reakció gigantikus sokkot okozott az Activision Blizzardon belül, mostanra nyolcszáznál is több munkavállaló írt alá egy petíciót, amely gyalázatosnak és sértőnek nevezi a felsővezetés hozzáállását az ügyhöz, továbbá azonnali korrekciókat követel.

A Blizzardnál konkrétan megállt az élet, jelenleg még a World of Warcrafton sem dolgozik szinte senki, árulta el a Twitteren az egyik felelős fejlesztő. Jeff Hamilton személyesen nincs ezzel megelégedve, szerinte senkinek sem válik az előnyére a helyzet, de most olyan mértékben forrnak az indulatok, hogy ellehetetlenült az érdemi munka.

Bobby Koticknak, az Activision Blizzard vezérigazgatójának eddig semmiféle mondanivalója sem akadt a cégénél kitört gigabotrány kapcsán. Legutóbb egy hónapja került a hírekbe, mikor rekordalacsony 54% jóváhagyási ráta mellett sikerült átvernie a részvényeseken a 150 millió dolláros, bő 46 milliárd forintos kompenzációs csomagját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!