Még több számítógépre jöhet a Chrome OS

google chromebook chrome os laptop notebook internetezés
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Érdekes lehetőséget biztosíthat a Windows 11 körüli botrány a Google számára.
Vágólapra másolva!

Eddig nem próbálta meg letarolni a számítógépes operációs rendszerek piacát a saját fejlesztésű Chrome OS megoldásával a Google, hivatalosan a mai napig csak a Chromebook márkajelzést használó eszközökön érhető el. Ettől függetlenül nyílt forráskódú szoftverről van szó, ezt kihasználva pedig a Neverware startup készített belőle egy olyan kiadást, amely utólagosan szinte bármilyen számítógépre telepíthető. A CloudReady névre keresztelt rendszer otthoni használatra ingyenes, a cégek pedig támogatással együtt licencelhetik a számítógépeikre.

A kép csak illusztráció Forrás: dawnfu / Pixabay

Tavaly decemberben a Google némi meglepetést okozva bejelentette a startup felvásárlását. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatásában a Neverware elárulta, hogy a vállalat dolgozói a Chrome OS fejlesztői csapatának részévé váltak, rövid távon az ingyenes és fizetős ügyfelek nem látnak majd semmilyen változást a felvásárlás miatt, ám az utóbbiak később a Google-lel állnak majd üzleti kapcsolatban.

Az ebből leszűrhetőnek megfelelően most megkezdődött a Chrome OS és a CloudReady összevonása, ennek első látványos lépéseként bekerül a Google operációs rendszerének általános kódbázisába az utóbbihoz kifejlesztett telepítőszoftver.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövőben tényleg maga a Google fogja elérhetővé tenni a Chrome OS-t az eredetileg más operációs rendszerekkel piacra került számítógépekre.

Erre a lépésre érdekes időzítéssel kerül sor, hiszen az ősszel elkészülő Windows 11 a biztonsági okból megemelt követelményei miatt több százmillió olyan számítógépre nem lesz elérhető, amely jelenleg gond nélkül futtatja a legújabb Windows 10-et. Ugyan az utóbbi még 2025-ig támogatott marad, de a Microsoft lépése kapóra jöhet a Google számára a Chrome OS otthoni, oktatási és vállalati felhasználók körében való terjesztése során.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!