Bivalyerős a hordozható Steam Deck konzol

valve steam deck kézikonzol marokkonzol videojáték
Steam Deck
Vágólapra másolva!
Érkeztek már pletykák a Steam számítógépes játékáruházat birtokló Valve fejlesztés alatt álló kézikonzoljáról, ám így is nagy meglepetést keltett az eszköz csütörtöki bejelentése.
Vágólapra másolva!

A Steam Deck névre hallgató kütyü a Nintendo Switch riválisa, ám attól eltérően gyengécske telefonos hardverek helyett egy meglepően kellemes PC lapul a burkolata alatt, a szoftveres környezetét az Arch Linuxra épülő SteamOS adja. Az utóbbit teljesen nyíltan hagyja a Valve, bármilyen olyan linuxos szoftver szabadon installálható és használható lesz a Steam Decken, mint amit mondjuk egy linuxos laptopra is telepíthetnek a számítógépezők.

Steam Deck Forrás: Valve

A Steam Deck meghajtásáért felelős hardvert az AMD tervezte, a rendszerlapkájába Zen 2 magokat használó processzor és RDNA2 architektúrás Radeon videovezérlő került. Ezek ugyanazok az alaptechnológiák, mint amelyek a PlayStation 5 és az Xbox Series konzolokban is dolgoznak, de persze a Steam Deck masszívan gyengébb azoknál, a hordozható természete miatt nem fogyaszthat több száz wattokat, mikor elhúzzák a nótáját.

A kütyüben lévő processzor négy maggal és nyolc futtatói szállal rendelkezik, papíron olyan 448 Gflops a teljesítménye, míg az 512 stream processzoros Radeon 1,6 teraflopsot tud. A konzolokhoz hasonlóan a Steam Deck is megosztott memóriát használ, összesen 16 GB LPDDR5 áll rendelkezésre, microSD-vel bővíthető háttértárból pedig modelltőn függően 64 / 250 / 500 GB van a gépben. A kézikonzol 40 wattórás akkuja 2-8 óra játékidőt tesz lehetővé töltésenként.

A Valve olyan játékok futtatásával reklámozza az eszközt, mint a Star Wars Jedi: Fallen Order és a Control.

A 7"-es és 1280×800 pixeles érintőkijelzővel szerelt Steam Deck alapvetően gamepades vezérlést kínál, azonban mindkét joystickja alatt található tapipad, így egyes egerészős játékokhoz is megfelelhet.

Természetesen Bluetooth-on keresztül lehetőség van vezeték nélküli egér és billentyűzet csatlakoztatására, továbbá kapható lesz hozzá külön egy dokkolóállomás, rajta három USB porttal, egy Ethernet-aljzattal, DisplayPort és HDMI kimenetekkel.

Steam Deck Forrás: Valve

A Steam Deck hazánkban 419 eurónál, olyan 151 ezer forintnál kezdődik, limitált mennyiségben vasárnaptól kezdve 48 órán át lesz előrendelhető, a vevők decemberben kapják majd meg a kézikonzoljukat. Ebből fakadóan nagyon úgy tűnik, hogy csak valamikor jövőre válhat bármikor megvásárolható az eszköz, ami nem túl meglepő a jelenlegi chiphiányos időkben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!