Súlyos vádak alatt omlott össze a világ legnagyobb játékkészítő cége

Blizzard HQ
Vágólapra másolva!
World of Warcraft, Call of Duty, Diablo, Overwatch... hosszasan lehetne sorolni azokat a világhírű és legendás játékokat, amiket az Activision Blizzardnak köszönhetünk. Most azonban olyan ütést kapott a cég, amiből nem biztos, hogy egyhamar felkel, és erre talán senki nem számított a videojátékok világában.
Vágólapra másolva!

Hatalmas botrányt kavart szerte az interneten, amikor július 20-án kiderült, hogy Kalifornia állam mintegy két évig tartó vizsgálatot követően pert indít a világ egyik legnagyobb videojátékos cége, az Activision Blizzard ellen. Egyelőre úgy tűnik, hogy a két nagy vállalatból összeolvadt kiadónak leginkább a Blizzard-részét érinti a dolog, ahol a bíróságnak benyújtott iratok szerint egészen elképesztő dolgok történnek a női és kisebbségi alkalmazottakkal már legalább egy évtizede.

A történetek, melyek közül többről a Bloomberg külön is beszámolt saját forrásokból, egy olyan munkahelyi kultúrát írnak le, ahol a nők folyamatosan zaklatásnak voltak kitéve, a férfi alkalmazottak, főleg a feletteseik rendszeresen fogdosták őket, szexuális ajánlatokat tettek nekik, nemi erőszakkal kapcsolatos poénokat sütöttek el. Egy hölgy, akinek néhány héttel korábban halt meg a párja, arról számolt be, hogy a felettese agresszívan próbálta rávenni a szexre, mondván, hogy "biztos szüksége lenne egy kis kikapcsolódásra" a barátja elvesztése után.

De még betegebb képet fest a helyzetről, hogy a nap közben rendszeresen alkoholt fogyasztó férfiak között még egy olyan belsős "verseny" is terjedt, hogy az irodában körbemenve ki tudja megfogni a legtöbb másik férfi társának nemi szervét adott idő alatt.

Az italozás közben el nem végzett munkát folyamatosan a női alkalmazottakra hárították, akiket emellett gátoltak az előrelépésben, és kevesebb fizetés jár nekik ugyanazért a munkaért. Egy konkrét beszámolóban egy hölgy alkalmazott például azt említi, hogy a barátjával egyszerre léptek be a Blizzardhoz, pontosan ugyanazt a munkát végezték, a fiú azonban ezért több pénzt kapott, és hamarabb ajánlották fel neki az előléptetést.

A Blizzard főhadiszállása Kaliforniában, Irvine-ban Forrás: Blizzard

A bírósági papírokban külön hangsúlyt kap a "Cosby Suite" nevű, a szexuális zaklatással megvádolt egykori komikusról, Bill Cosbyról elnevezett szoba, ahová egy kiszivárgott beszélgetés szerint "gyűjtötték a dögös lányokat". Többek között itt is előkerült a World of Warcraft egykor közkedvelt vezető fejlesztőjének, Alex Afrasiabinak a neve, aki megjegyezte, hogy ha kell, akkor az összes lányt elveszi feleségül, "mivel ő a Közel-Keletről származik", így ezt megteheti.

A történet egyik leginkább megrázó része, hogy a Blizzardnál dolgozó egyik női munkatárs öngyilkosságot követett el, miután a kollégái elkezdték körbeadni a cégen belül a róla készült meztelen fotókat.

Innen aztán elindult a tűzoltás, ám ez sem sikerült túl fényesen. A Blizzard elnöke, J. Allen Brack, valamint az Activision elnöke, Rob Kotisch is belsős körlevelekben szögezte le, hogy a vádiratban elhangzottak rendkívül aggasztóak és teljesen elfogadhatatlan ez a fajta viselkedés a cégen belül.

A Blizzard néhány egykori és jelenlegi munkatársa, köztük Alex Afrasiabi a Bill Cosbyról elnevezett "pihenőszobában" Forrás: Kotaku

Ezt követően azonban jött a vállalat jogi igazgatója, Fran Townsend, aki olajat öntött a tűzre, és "eltorzítottnak és valótlannak" tartotta a vádakat, mindezt akkor, amikor a Blizzard legnagyobb játékának, a World of Warcraftnak a fejlesztése gyakorlatilag leállt a munkavállalók elégedetlensége miatt, és miközben több ezer munkatárs írt alá egy cégen belüli petíciót, változásokat követelve a vezetőségtől.

Az alkalmazottak különösen azért háborodtak fel azon, hogy Townsend tagadni próbál, mert pont ezt tapasztalták az elmúlt években: hiába jelentették a problémákat a vezetőség felé, azok vagy elbagatellizálták az ügyeket, vagy oda sem figyeltek rá, ebben az egészben pedig ráadásul még a HR-részleg is asszisztált a zaklatóknak.

Innentől kezdve még négy napig, vagyis július 27-ig kellett arra várni, hogy az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick egy belsős körlevelet írjon, és elismerje, hogy a vállalat korábbi reakciója ostoba volt, és igyekeznek megtenni mindent, hogy változtassanak a helyzeten, és a jövőben mindenki számára biztonságossá váljon a munkahely.

Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója Forrás: AFP/Scott Olson

Kotick több konkrét intézkedési pontot is felsorolt, amit a munkavállalók egy jó lépésnek tekintettek, azonban felhívták rá a figyelmet, hogy a vezérigazgató több követelésükre egyáltalán nem is reagált. Eközben az Activision Blizzard körülbelül 9500 alkalmazottjából már több mint 3000-en írták alá a cégen belüli petíciót, és közölték, hogy másnap nem veszik fel a munkát, hanem tüntetést tartanak az irodaépület campusán.

A vezetőség itt már nem próbált meg keménykedni, hanem egyenesen bíztattak a részvételre, és megígérték, hogy mindenki ugyanúgy meg fogja kapni a fizetését arra a napra is.

Hogy ezek után pontosan mi fog történni, az egyelőre kérdéses. A World of Warcraft csapata leszögezte, hogy eltávolítanak minden kínos utalást a játékból, így például egy karaktert is, akit a már fentebb említett Alex Afrasiabiról neveztek el.

A Blizzard alkalmazottai a vállalat campusára vonultak ki Forrás: Bloomberg / Getty Images

Az is bizonytalan, hogy az ügy végül ténylegesen eljut-e a tárgyalásig, aminek a megkezdéséig még legalább hónapok lehetnek hátra. Ilyen esetben a felek azonban jellemzően meg szoktak egyezni peren kívül, és a jelenlegi médiafelháborodást látva az Activision Blizzard érdeke is ez lenne, különben a következő években folyamatosan visszatérő témát adnának a sajtónak.

De a legnagyobb kérdés talán mégis az, hogy egykoron a játékfejlesztés etalonját jelentő, az utóbbi években azonban egyébként is látványosan gyengélkedő Blizzard túléli-e ezt az egészet?