Jön az Xboxokra is a felhős játékfuttatás

microsoft xcloud xbox game pass ultimate
Kezdődik számítógépeken és az Apple eszközein az xCloud tesztelése
Vágólapra másolva!
Xbox One-on is játszhatóak lesznek a következő generációs címek.
Vágólapra másolva!

Bejelentette az Xbox Game Pass Ultimate havidíjas előfizetés részeként elérhető xCloud konzolos eljövetelét a Microsoft, így Android és iOS rendszerű mobileszközök, továbbá számítógépek után Xbox One és Xbox Series konzolokon is elérhető lesz a felhős játékfuttatás. A szolgáltatás keretében az xboxos játékok távoli szerverközpontokban futnak, a játékosok interneten keresztüli streameléssel a képüket és a hangjukat kapják meg.

A kép csak illusztráció Forrás: Microsoft

A Microsoft szerint az előző és a jelenlegi generációs Xbox konzolokkal rendelkezők ugyanazokat a játékokat tudják majd futtatni, mint a más típusú eszközöket használók. Száznál is több címről van szó, a streamek maximum Full HD felbontásúak és 60 képkockásak lehetnek.

Viszont érdekes változás a Microsoft kommunikációjában, hogy az xboxosok számára nem kívánja „igazi" játékfuttatási lehetőségként reklámozni az xCloudot, hanem azt sugallja, hogy így könnyen és gyorsan kipróbálhatják a letöltésük előtt a játékokat. Ez érthető, hiszen a játékokat a konzoljaikon natívan futtatva az ügyfelek jobb kép- és hangminőséget, továbbá észrevehetetlenül alacsony beviteli késleltetést kapnak, miközben nem terhelik a Microsoft limitált szerverkapacitását.

Ezért érkezik meg utoljára az Xboxokra a felhős játékfuttatás, ténylegesen kevés értelme van.

Az xCloud elsősorban az Xbox One-nal rendelkezők számára lehet érdekes a jövőben, hiszen megfelelő sebességű és késleltetésű internetkapcsolat birtokában képesek lesznek olyan játékokkal szórakozni, amelyek már nem készültek el az előző generációs konzoljaikra.

A felhős játékfuttatás xboxos tesztelése az ősszel indul az Xbox Insider programban résztvevők számára, az általános elérhetővé válása pedig az év végén várható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!