Revansot venne a chiptervező riválisán a Samsung

samsung exynos 2100
Samsung Exynos 2100
Vágólapra másolva!
A Snapdragon 888 méltó ellenfelének tűnik a csúcsmobilokba szánt rendszerlapkája.
Vágólapra másolva!

Nehéz időszakon van túl a Samsung főként okostelefonokba szánt rendszerlapkákat tervező csoportja, a tavalyi Exynos 990 modellje nem bizonyult a Qualcomm Snapdragon 865 méltó kihívójának. A divízió most visszavágna, a CES-en bemutatott Exynos 2100-zal felvenné a harcot a Snapdragon 888-cal.

Samsung Exynos 2100 Forrás: Samsung

A rendszerlapkába nyolcmagos processzor került, ráadásul az említett riválissal azonos típusú és számú magokat használ: egy csúcsteljesítményű Cortex-X1, három közepes tempójú Cortex-A78, továbbá négy energiatakarékos Cortex-A55 képezi a repertoárját. A cég szerint az Exynos 990-hez képest az újdonsága átlagosan 30%-kal jobb processzorteljesítményt kínál, a Mali-G78 MP14 videovezérlője pedig 40%-kal erősebb az elődben használtnál.

Az Exynos 2100 további újdonságai közül kiemelhető, hogy beépítetten tartalmaz Sub-6 és mmWave frekvenciákat egyaránt támogató 5G-modemet, egyszerre akár négy kamera képének a feldolgozására is képes, kameraszenzorokból pedig 200 MP-eseket is támogat. Közös vonás a Samsung és a Qualcomm csúcstermékei között, hogy mindkettő 5 nm-es gyártástechnológiával készül, a gépi tanulásos feladatok esetében pedig 26 TOPS sebességre képesek.

Várhatóan nem kell majd sokat várni, hogy független méréseken fény derüljön a Snapdragon 888 vs. Exynos 2100 csata nyertesére, ám rendkívül valószínű, hogy ezúttal nem lesz miért szégyenkeznie a Samsung chiptervező részlegének.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!