Megdöbbentően egyszerű házimozi rendszert találtunk

Sonos Beam, 2. gen, soundbar, teszt
Szépen illik a tévé alá.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Sonos új, egydobozos házimozi rendszerét a Beam 2 soundbart.
Vágólapra másolva!

Az otthoni mozi kialakításának legnehezebb pontja már egy jó ideje a megfelelő hangrendszer kiválasztása. A kép manapság nem olyan óriási kihívás, hiszen egy nagyobb méretű LED tévé egy kisebb, vagy átlagos méretű szobában megfelelő felbontás mellett, elég közelről nézve már elegendő lehet. A jó képet tehát egy pillanat alatt meg tudjuk venni és otthon beüzemelni. A hang sokkal bonyolultabb, mert ezt sajnos nem adják a tévéhez. Félreértés ne essék, tudjuk, hogy minden mai tévének van beépített hangrendszere, de 20 éves tesztelői pályafutásunk során még nem nagyon találtunk olyan tévét, aminek a beépített hangszórói alkalmasak lettek volna egy jó kis akciófilm hangeffektjeit visszaadni.

Miért olyan fontos a hang?

Egy átlagos tévé hangja tulajdonképen arra való, hogy a híradót megnézzük vele, esetleg pár szappanoperát és sportközvetítést kiszolgál még, de mondjuk a Forma 1 futamok alatt a tévé saját hangját hallgatva nem fenyeget az az érzés, hogy odaképzeljük magunkat a pálya szélére a dübörgő motorok mellé.

A hang ugyanis a jelenlétérzetet legalább annyira képes növelni, mint a kép maga,

sőt, még annál is jobban, hiszen, amíg a képet csak szemből nézzük, egy jó rendszer alkotta hang teljesen körbe is tud ölelni bennünket és így leginkább a hang az, ami az események középpontjába képes helyezni minket.

Ez egy teljes kiépítésű Dolby Atmos hangrendszer a maga 12 hangsugárzójával. Forrás: Dolby Laboratoies

A tökéletes hangminőségért keményen meg kell dolgozni. De minimum keményen meg kell fizetnünk azt, mert

egy olyan házimozirendszer, ami közel tökéletes térhatású hangot szolgáltat (feltéve, hogy van ilyen), legalább egy nagyon komoly házimozi erősítőt igényel és lagalább 12 hangsugárzót.

A mai hangkódolás egyik csúcsát jelentő Dolby Atmos szabvány kiszolgálásához ugyanis összesen legalább 12 hangfalat kell megvásárolnunk és azokat felszerelnünk a szobánkban a megfelelő kábelekkel az erősítőhöz csatlakoztatva.

Ez már középszerű készülékeket számítva is egy vagyon, nem beszélve a rumliról, ami a hangfalakat az erősítővel összekötő kábelek jelentenek.

Van viszont egy jóval egyszerűbb alternatíva, ha lejjebb tudunk adni az igényeinkből.

Soundbar, az egyszerű, jó hang

A soundbarok egy olyan kategóriát képeznek, amelyek nem próbálnak tökéletes házimozi hangélményt nyújtani, nem akarnak az események középpontjába helyezni minket (bármit is állít a gyártójuk marketing osztálya). Ezek az egy házba épített, hosszúkás hangsugárzó rendszerek inkább csak olyan minőségű és erejű hangot próbálnak kiadni magukból, ami segít élvezni a tévék szolgáltatta filmeket, zenéket. Cserébe sokkal egyszerűbb elhelyezhetőséggel és jóval alacsonyabb árral rendelkeznek, mint a teljes házimozi rendszerek.

Szépen illik a tévé alá. Forrás: Origo

Az általunk most kipróbált Sonos Beam 2. generációs darabja pedig a könnyű elhelyezhetőség mellett még egy halom további jó tulajdonsággal is bír.

Sonos Beam

A gyártótól immár megszokott, igényes papír dobozát kicsomagolva a Sonos Beam elegáns, egyszerű vonalai tűnnek fel először. A készülék fekete és fehér színben kapható és mi a fehéret kaptuk meg, ami talán hosszabb távon kicsit kényesebb szín lehet, viszont a por nem látszik rajta annyira, mint egy fekete modellen szokott. A hosszúkás hangdoboz hátulján a bekapcsoló/párosító gomb mellett egy hálózati csatlakozó aljzat, egy Ethernet csatlakozó (a készülék természetesen Wi-Fi kompatibilis is) és egy HDMI csatlakozó található, amelyhez a dobozban mellékel a gyártó egy optikai-HDMI átalakítót is. Ennyi az egész és a rendszer üzembe helyezéséhez ennél nem is kell több. Az egész folyamat ugyanis az okostelefonunkra/táblagépünkre telepíthető Sonos appon keresztül megy, és olyan pofon egyszerű, hogy kár is rá betűt pazarolni.

A falra is felfúrhatjuk, ha a tévént nem állványon van. Forrás: Origo

Ha pedig feltelepítettük az appot és a felületén hozzákapcsolódtunk a Beam-hez, már látni is fogjuk, hogy mennyivel több lehetőségünk van itt, mint egy egyszerű filmnézés.

Szolgáltatások

A Sonos Beam amellett, hogy ismeri a legfrissebb mozis hangformátumokat, az applikációjával együttműködve egy teljes otthoni szórakoztató rendszer középpontjává is vállhat. Az app képes összekapcsolódni a legismertebb zenei stream szolgáltatókkal, mint a Tidal, a Spotify, vagy a TuneIn, és így a telefonunkról már küldhetjük is rá a kedvenc zenéinket, Egy kis trükközésel otthoni szöveg alapú asszisztenseinket is elérhetjük rajta (Alexa, Google Home), azért egy kis trükközéssel, mert ez a funkció egyelőre Magyarországról nem támogatott.

Egyszerű, letisztult darab. Forrás: Origo

Ha pedig szeretnénk, a Sonos app több másik Sonos hangfalat is képes felismerni és összekapcsolni, így akár a lakásunk több pontján is hallgathatjuk ugyanazt a zenét tökéletes időkódolással, tehát ha a nappaliból mondjuk átmegyünk a konyhába, akkor nem fog a két helységben zavaró módon hangeltolással szólni a zene, hanem csak annyit fogunk érezni, hogy ide is követ a kedvenc előadónk.

Házimozi

Ha már egy Soundbart tesztelünk, kár lenne kihagyni a házimozi élmény leírását. Nos ebben a tekintetben is megállja a helyét a Beam, mert szép sztereó teret ad, a tévé hangját olyan szintre feljavítva, ami már önmagában megalapozza a rendszer létjogosultságát.

Az applikációval be tudjuk állítani a térhatást. Forrás: Origo

A tévéhez HDMI kábellel csatlakoztatva pedig a rendszer felismeri a Dolby Atmos kódolású filmeket is és megpróbálja a falról visszaverődő hangokat használva kialakítani a jelenlétérzetet. Ahhoz, hogy ez még tökéletesebb legyen, az app a Beam első beállításakor megpróbál high-tech sámánokat faragni belőlünk és a táblagépünkkel legyezgetve körbezavar minket a nappalinkban, miközben a hangsugárzóból puttyogó hangok hallatszanak, így próbálva a falakról visszapattanó hangokat beállítani. Ilyenkor érdemes figyelni arra, hogy egyedül legyünk, mert egy avatatlan külső szemlélő esetleg ránk hívhatja a mentőket.

A csatlakoztatás sem atomfizika. Forrás: Origo

Miután összeállt a rendszer, elmondhatjuk, hogy valóban érezhető volt némi térhatás a szobában össze-vissza pattogó hangoknak köszönhetően, dedikáltan hátulól érkező hang viszont csak akkor keletkezett, amikor a rendszerbe kapcsoltunk két Sonos One hangszórót, amiket a fotel mögé helyeztünk.

Azt viszont elmondhatjuk, hogy a Sonos Beam ezek nélkül is nagyon kellemes, erőteljes hanggal támogatta meg a tévénket és a zenei állományok lejátszásakor is hozta egy közepes hifi rendszer minőségét.

Megéri?

A Sonos Beam ára 180 000 Forint, ami első hallásra kicsit borsosnak tűnk, de gondoljunk csak bele, mit kapunk ezért a pénzért:

- egy minden stream szolgáltatót ismerő hifi rendszert

- egy kiváló minőségű hangrendszert a tévénk gyötrelmes hangja helyett

- egy vezetékmentes hangszórót beépített hangasszisztenssel

És ha ez nem elég, további Sonos hangsugárzók vásárlásával valódi térhatású mozirendszert s alakíthatunk ki, ráadásul ezeket nem kell vezetékkel összekötni a fő hangfallal, így megspórolhatjuk a nappalinkon keresztülfutó kábeldzsungelt is. Márpedig abból kiindulva, hogy 180 000 forintért manapság egy alap házimozi erősítőt sem lehet megkapni hangfalak nélkül, a végkövetkeztetésünk az, hogy a Sonos Beam bizony nagyon is megéri az árát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!