Megbüntették az Apple-t a brazil hatóságok, amiért az nem ad töltőt a mobiljaihoz

Vágólapra másolva!
Az Apple tavaly októberben jelentette be, hogy többé nem ad töltőt az iPhone okostelefonjaihoz.
Vágólapra másolva!

A brazil fogyasztóvédelmi hatóság 2 millió dollárra büntette az Apple-t, amiért az nem ad töltőt az iPhone 12 okostelefonjaihoz. Az összeg nem túl érezhető az Apple számára, annak árbevétele az idei első negyedévben 111,4 milliárd dollár volt. A Procon-SP szerint az Apple félrevezető reklámokat alkalmaz, töltőt nélkül árulja a készülékeket, tisztességtelen feltételekkel.

Forrás: tim schofield

Az Apple környezetvédelmi okokra hivatkozva hagyta ki a töltőt és a fülhallgatót az iPhone-ok dobozaiból, majd követte ezt a lépést a Samsung is. A kritikusok ezt követően alaposan lehúzták a mobilgyártókat, hiszen a többségnek nincs otthon a fiókban modern gyorstöltője, és ahelyett, hogy a gyártók hosszú életű GaN-töltőket adnának, inkább külön csomagolásban, felárért, külön kiszállítással küldik ki a sima gyorstöltőket, így összességében a nyereségük nő, a környezetet pedig még jobban terhelik.

A Procon-SP-t érdekelte, hogy az Apple miért nem csökkentette az iPhone-ok árait, ha azokhoz már töltő sem jár, de választ nem kapott az Apple-től. A brazil hatóság azzal is vádolja az Apple-t, hogy nem segít azoknak, akiknek az iPhone frissítése után problémájuk támadt egyes funkciókkal. A hatóságok szerint az Apple-nek tisztelnie kell a törvényeket és az intézményeket.