Nudik után kutatva 620 ezer fotót lopott az adathalász

online net laptop férfi 19 éves diáknak adta ki magát az IT-s, hogy fiatal lányokat cserkésszen be a neten
Vágólapra másolva!
A vádalku során legalább 306 áldozatot ismert be, a valós szám jóval magasabb lehet.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen extrém adathalászati esetről számolt be az LA Times, a magát Davidnek is nevező Hao Kuo Chi az elmúlt években nőkről készült meztelen anyagok után kutatva 620 ezer fotót és 9000 videót töltött le az áldozatai Apple iCloud felhőtárhelyeiből. A férfi részben személyes érdeklődésből hajtotta végre a tetteit, emellett pedig fizetségért cserébe, szolgáltatásként nyújtotta mások számára az adatlopást. Az áldozatai amerikaiak voltak, az interneten megismert bűntársakat is bevont az üzletébe.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Módszereit tekintve a negyvenéves férfi sokkolóan szofisztikálatlannak bizonyult, Gmailből küldött e-mailekben magát az Apple ügyfélszolgálatos munkatársának beállítva próbálta rávenni a célpontokat az Apple-fiókjuk jelszavának kiadására. Sikeres adathalászat esetén még csak VPN-t sem vett igénybe az otthoni IP-címének elmaszkolása érdekében, áttöltötte a feltört tárhelyeken talált tartalmakat a Dropboxába, ott pedig az alapján rendezte az adatokat, hogy vannak-e bennük meztelen anyagok.

Az ügyében eljáró floridai ügyésszel vádalkut kötve a férfi legalább 306 olyan áldozatot ismert be, akiknek a fiókjaiban talált meztelen anyagokat, de a nyomozók szerint jóval magasabb lehet a szám. Az adathalász e-mailek küldésére használt levelezőfiókjainak biztonsági mentéseiben olyan 500 ezer levelet találtak, közülük 4700-ban azonosítottak icloudos jelszót.

A férfi legfeljebb öt év börtönbüntetést kaphat a tetteiért, noha az általa kilopott anyagok egy része biztosan nyilvánossá vált az interneten. Az utóbbinak köszönhetően bukott le, egy meg nem nevezett floridai közszereplő tudomására jutott, hogy meztelen fotók keringenek róla az interneten, így feljelentést tett a rendőrségen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!