Leállíthatja az iPhone 12 a beültetett defibrillátort

apple iphone 12 pro
Apple iPhone 12 Pro
Vágólapra másolva!
Érdemes legalább 15 centi távolságot tartani a két eszköz között.
Vágólapra másolva!

Sokkoló beszámoló jelent meg nemrég a Heart Rhythm szaklapban, kísérletező kedvű kardiológusoknak sikerült az iPhone 12 segítségével lekapcsolniuk egy Medtronic márkájú, implantálható kardioverter-defibrillátort. Az eszköz nem összetévesztendő a szívritmus-szabályozóval, bár az új modellek már rendelkezhetnek ilyen funkcióval is, egyben pacemakerként is működhetnek.

Apple iPhone 12 Pro Forrás: Apple

Az orvosoknak semmilyen trükköt sem kellett bevetniük az életmentő eszköz lekapcsolásához, elég volt a közvetlen közelében tartaniuk az Apple mobilját. A jelenség magyarázata az utóbbiban lévő MagSafe technológia, amellyel mágneses módon kiegészítők erősíthetőek a telefon burkolatához; a készülékben és a kiegészítőkben lévő mágnesek tere akaratlanul megzavarhatja az implantátumokat.

Az interferálás lehetősége miatt az Apple azt javasolja, hogy MagSafe-et támogató mobilok és kiegészítők ne kerüljenek 15 centiméternél közelebb az implantátumokhoz, vezeték nélküli töltéskor pedig 30 cm a javasolt védőtávolság.

A kardiológusok szerint a mostani probléma egyáltalán nem újdonság, azonban az implantátumok készítői nagyon nehezen szakadnak el a termékeik mágneses téren keresztüli programozásától, noha léteznek olyan olcsó adatkommunikációs alternatívák, amelyek használata esetén nem fordulhatnának elő efféle, életveszélyes incidensek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!