Alig tartják az értéküket az elképesztően drága okostelefonok

iPhone 12 Pro modellek
Vágólapra másolva!
Egy év után az Apple és a Samsung okostelefonok érnek a legtöbbet, de az értékvesztés ezeknél is hatalmas.
Vágólapra másolva!

Az újrahasznosított elektronikai termékekkel foglalkozó brit online kereskedő, a musicMagpie egy érdekes jelentést tett közzé arról, hogy milyen gyorsan értéktelenné válnak az okostelefonok, egyre magasabb vételáraik ellenére is.

Nem túl meglepő módon az Apple, majd a Samsung készülékek tartják a legjobban az értéküket, de alapvetően ezeknél is hatalmas az értékvesztés.

iPhone 12 Pro modellek Forrás: gearpatrol

A jelentés szerint egy átlag brit fogyasztó 16 havonta vált mobilt. 12 hónap alatt pedig egy iPhone az értékének átlagosan 41 százalékát veszíti el, 24 hónap alatt 60 százalékát. Egy Samsung mobilnál egy év alatt 64, két év alatt 77 százalék az értékvesztés.

Harmadik helyen áll a OnePlus 69 és 78 százalékos értékvesztéssel, a Google esetében ez 65 és 83, a Huawei-nél 75 és 87 százalék. Konkrét modelleket vizsgálva a Huawei van a legrosszabb helyzetben, egy Mate 30 Pro vagy P20 például már egy év alatt 87 és 84 százalékkal kevesebbet értek. Mindezt úgy, hogy a jelentés szerint az olcsóbb mobiloknál még ezeknél is nagyobb értékvesztés figyelhető meg.