Sportjátékok teszik szórakoztatóbbá a valódi meccsnézést

Sportjátékok, foci, kosárlabda, fifa, Nba, football manager
Így élvezetesebb lesz a meccsnézés.
Vágólapra másolva!
Az az igazság, hogy a sokak által szidott számítógépes, konzolos vagy telefonos játékoknak rengeteg pozitív hozadéka is van. Javíthatják a nyelvet, a stratégiai játékok fejlesztik a gondolkodást és elmélyíthetik a történelmi ismereteket, a sportprogramok segítségével pedig az ember szinte észrevétlenül tesz szert olyan tudásra, amely segít még jobban megérteni és ezáltal élvezhetőbbé tenni a kedvenc sportágait.
Vágólapra másolva!

Mindenekelőtt azt nagyon fontos leszögezni, hogy egy-egy ilyen játéknál, legalábbis a jobb daraboknál a készítők rájöttek, hogy a szórakoztatást nagy mértékben elősegíti, ha egy szoftver valósághű. Ennek következtében az emberek jobban bele tudják élni magukat a történésekbe. De persze mindebben nem az öncélú jó szándék vezérli a vállalatokat, hiszen tudják, hogy ha valamit szeretnek a felhasználók, akkor annak hangot is fognak adni, ami eladásokban és így végül gazdasági sikerekben jelentkezik. Pont ez az oka annak, hogy nem sajnálnak sem pénzt, sem energiát, és ezzel magyarázható, hogy miért kérnek fel olyan szupersztárokat mint Xavi, Beckham vagy Pippen a fejlesztések során, hogy adjanak tanácsot, nyújtsanak segítséget.

Így élvezetesebb lesz a meccsnézés. Forrás: Origo

Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy minden egyes játékoshoz rengeteg, valósághoz igen közeli paramétert rendelnek, ami tartalmazza a fizikai adottságokat, hogy milyen poszton mennyire érzi jól magát, hogy milyen pontos, mennyire hamar fárad stb. stb.

A meccsek dinamikája

Aki már valaha lejátszott két meccset a FIFA vagy PES focijákékok bármelyikével akár csak közepes nehézségi fokozatban, annak számára többet nem lesz kérdés, hogy miért nem lehet csupa labdazsönglőrből nagybetűs Csapatot építeni. Tehát, hogy milyen fontosak a zongoracipelők, illetve milyen óriási jelentőséggel bírnak a fizikai tulajdonságok. Nem minden a sebesség, hanem lényeges a magasság és a súly is, még akkor is, ha emiatt valaki esetleg lomhább egy kicsit.

Az "igazi" meccseken látott figurákat is átültethetjük a játékba. Forrás: Origo

A rendszeres játék után az ember megvilágosodik annak kapcsán, hogy mi szükség van a területek megnyitására, illetve elkezdi "érezni", a korábbinál sokkal tudatosabban, hogy mit is kéne csinálniuk a játékosoknak a pályán. Illetve a mi tapasztalataink alapján lényegesen megértőbb lesz az edzőkkel szemben is, hiszen saját bőrén tapasztalja meg, hogy sárból nem lehet várat építeni, illetve hogy az utánpótlás nevelés nem csak annyiból áll, hogy beteszünk egy-két sihedert a csapatba, mert ők eleinte sajnos csak inkább kerékkötők lesznek, mint hasznos fogaskerekek.

A sportágak dinamikája jobban érthetővé válik, és a statisztikákban is elmélyedhetünk. Forrás: Origo

Ezáltal sokkal-sokkal nagyobb élvezetet jelent majd a meccsnézés, az ember olyan apróságokat is észrevesz, olyan finomságoknak is jelentőséget tulajdonít amikre korábban nem fordított figyelmet. Jobban kiszúrja a hibákat, a lehetőségeket is. Idén volt szerencsénk élőben megtekinteni a Magyarország - Portugália labdarúgó EB mérkőzést a dugig telt Puskás Ferenc Stadionban. Maga a meccs is nagyon jó szórakozás volt egészen az utolsó tíz percig, amire rátett egy lapáttal, hogy közben végig azon morfondíroztunk, hogy a látottakat, hogyan fogjuk beépíteni a saját játékunkba, mikor otthon betöltjük a FIFA-t.

A kosárlabda anatómiája

E cikk apropóját az adta, hogy a közelmúltban jelent meg az új NBA 2K22 nevű játék, amiben a készítők minden korábbinál messzebbre mentek. A program gyakorlatilag az "igazi" kosárlabda teljes értékű, valósághű szimulációja, ahol minden egyes dobásformának, cselnek, mozdulatnak külön gombja vagy kombinációja van. Természetesen elmagyarázza azt is, hogy melyiknek mi a neve, és pontosan hogy is néz ki a valóságban. Tehát például, hogy mi az úgynevezett "eurostep" (komplex csel, amelyben a játékos elindul az egyik irányba, elmozdítja a védőt, de a másik irányba folytatja a mozgást), vagy "horog" (a játékos kinyújtja a karját, és a saját feje felett, egy kézzel dobja rá a labdát a kosárra).

Emiatt a program egyrészt iszonyú nehéz, másrészt pedig elképesztően élvezetessé válik.

Mi azért egy picit még mindig jobban szeretjük a hagyományos, gurulós focit, de egy pár hét NBA-zés után a kosárlabdát is kezdtük kifejezetten megkedvelni. Azzal, hogy a szoftver miatt a fejünkbe vésődtek a már említett játékelemek sokkal-sokkal jobban szórakoztattak a "valódi" mérkőzések is a televízióban, hiszen egyszerűen jobban értjük, hogy mi történik a pályán.

Rengeteget lehet tanulni az ilyen programokból. Forrás: Origo

Az NBA 2K22 segítségével tényleg igen mélyen megismerhető a sportág, akár a nulláról is, egy olyan ember is közel kerülhet hozzá, akinek eddig annyi volt a maximális kapcsolódása a kosárlabdához, hogy szájtátva megnézett néhány látványos zsákolást. Sőt, ez a program nem csupán a sportpályán történő dolgokat képezi le, hanem abba is belekóstolhatunk általa, hogy milyen a játékosok pályán kívüli élete.

Az egyes mozgások is megtanulhatóak. Forrás: Origo

Hogy mennyire fontossá váltak mára a médiaszereplések, szponzori megbeszélések, a szociális háló foltozgatása. Ha ugyanis ezekben a "mellékes" dolgokban is jól teljesít a játékos, akkor a karaktere jobban fejlődik, zsírosabb szerződéseket kap, és a palánk közelében is hatékonyabb.

Menedzsertempó

Aki akar, az az edzők és menedzserek életébe is belekóstolhat, hiszen rengeteg kifejezetten erre az aspektusra fókuszáló játék létezik. Itt hagyományos értelemben vett mérkőzéseket nem is lehet vagy kell lejátszani, hanem ehelyett a fókusz az irányításon, a háttérmunkán van. Itt a legapróbb részletekig belefolyhatunk egy klub vagy szakosztály irányításába, kezdve azzal, hogy mennyibe kerüljön a hot dog a stadionban, azon keresztül, hogy ki legyen a szponzor, egészen odáig, hogy felállásban fussanak ki a fiúk-leányok a gyepre vagy parkettre.

Az edzők szerepébe is belekóstolhatunk. Forrás: Origo

Sőt, még azt is be kell állítani egyesével, hogy a játékosok milyen edzésmunkát végezzenek, annak függvényében, hogy az előre meghatározott tengernyi paramétereik közül melyiket kívánjuk javítani. A döntéseknek pedig természetesen következményei vannak. Ha jól végezzük a munkánkat, akkor a diadalokban jelentkezik, és végül akár Messit is elcsábíthatjuk egy Megye 2-ből induló csapathoz. Ám a hibákat is kőkeményen büntetik, és a játékos hamar a csődgondokkal kénytelen tárgyalni, vagy az utcán kilincselhet új állásért. Az ilyen típusú programok meglehetősen bonyolultak, de igen valósághűek, és segítségükkel bárki belekóstolhat a klubvezetők, trénerek életébe.

A taktika kialakítása is rajtunk állhat. Forrás: Origo

Ezt pedig rengetegen értékelik, hiszen iszonyú népszerűek az ilyen típusú szoftverek. Tömegek szórakoznak velük minden nap, akik akár online bajnokságokban is összemérhetik tudásukat. Amennyiben valaki eltölt egy kis időt egy ilyen programmal sokkal tisztábban fogja látni, hogy milyen óriási kihívások előtt is állnak a sportvezetők, és miért jelent óriási sikert egy kisebb csapat számára, ha tud menni egy-két kört a kupasorozatokban.

Épületes szórakozás

A sportjátékok tehát nem pusztán öncélúan szórakoztatóak, hiszen segítségükkel tanulni is lehet. A felhasználók jobban elsajátíthatják az egyes sportágak csínját-bínját, így aki szereti a sportokat űzni vagy nézni, azoknak bátran tudjuk ajánlani, hogy tegyenek ezekkel egy próbát