Jutalékot kérnének a fizetési rendszereiken kívüli mobilappos értékesítésekből.

Elméleti síkon 2021. december 9-től kezdődően az Apple nem kényszerítheti tovább a mobilappok és a mobiljátékok fejlesztőit arra, hogy az általa nyújtott fizetési rendszert használják az App Store-ból kínált termékeiken belüli vásárlásokhoz és előfizetésekhez, helyette átirányíthatják az ügyfeleket rivális fizetési megoldások felületeire. Ebben az lenne a ráció, hogy piaci verseny alakulna ki a fizetési szolgáltatások között, így a fejlesztőknek nem kellene 15-30% jutalékot adniuk vásárlás árából az Apple számára, több pénz maradna a zsebükben, ami segíthetné az innovációt.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Az Apple most előállt a kellemetlen helyzetre kitalált ütőkártyájával: akkor is jutalék kifizetésére kötelezné a fejlesztőket, ha nem az általa nyújtott fizetési rendszeren keresztül mennek végbe az eladásaik. A fejlesztőknek tájékoztatniuk kellene az Apple-t a fizetési rendszerén kívüli releváns bevételükről, majd el kellene utalniuk a vállalat által meghatározott százalékot belőle.

A jövőben az Apple nem a más fizetési szolgáltatások használatának teljes tiltásával kívánja korlátozni a piaci versenyt, hanem helyette olyan százalékot kérne a fejlesztőktől a saját rendszerén kívüli vásárlások után, ami értelmetlenné tenné az alternatívák használatát.

Az Apple nincs egyedül a versenyügyi perben meghozott döntés esszenciájának sárba tiprásával, vele teljes egyetértésben a Google is ugyanezt a rendszert vezetné be a Play Áruházba feltöltött mobilappok és mobiljátékok in-app vásárlásai esetében, konkrétan 11 százalékot kérne a fejlesztőktől az alternatív fizetési rendszereken keresztel szerzett bevételükből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!