Nem ússzák meg az Apple és a Google adóját a fejlesztők

apple szeptember 7 iphone 7
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 07: Apple CEO Tim Cook waves as he arrives on stage during a launch event on September 7, 2016 in San Francisco, California. Apple Inc. is expected to unveil latest iterations of its smart phone, forecasted to be the iPhone 7. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple Watch wearable device. Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Jutalékot kérnének a fizetési rendszereiken kívüli mobilappos értékesítésekből.
Vágólapra másolva!

Elméleti síkon 2021. december 9-től kezdődően az Apple nem kényszerítheti tovább a mobilappok és a mobiljátékok fejlesztőit arra, hogy az általa nyújtott fizetési rendszert használják az App Store-ból kínált termékeiken belüli vásárlásokhoz és előfizetésekhez, helyette átirányíthatják az ügyfeleket rivális fizetési megoldások felületeire. Ebben az lenne a ráció, hogy piaci verseny alakulna ki a fizetési szolgáltatások között, így a fejlesztőknek nem kellene 15-30% jutalékot adniuk vásárlás árából az Apple számára, több pénz maradna a zsebükben, ami segíthetné az innovációt.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Az Apple most előállt a kellemetlen helyzetre kitalált ütőkártyájával: akkor is jutalék kifizetésére kötelezné a fejlesztőket, ha nem az általa nyújtott fizetési rendszeren keresztül mennek végbe az eladásaik. A fejlesztőknek tájékoztatniuk kellene az Apple-t a fizetési rendszerén kívüli releváns bevételükről, majd el kellene utalniuk a vállalat által meghatározott százalékot belőle.

A jövőben az Apple nem a más fizetési szolgáltatások használatának teljes tiltásával kívánja korlátozni a piaci versenyt, hanem helyette olyan százalékot kérne a fejlesztőktől a saját rendszerén kívüli vásárlások után, ami értelmetlenné tenné az alternatívák használatát.

Az Apple nincs egyedül a versenyügyi perben meghozott döntés esszenciájának sárba tiprásával, vele teljes egyetértésben a Google is ugyanezt a rendszert vezetné be a Play Áruházba feltöltött mobilappok és mobiljátékok in-app vásárlásai esetében, konkrétan 11 százalékot kérne a fejlesztőktől az alternatív fizetési rendszereken keresztel szerzett bevételükből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!