Bűnténnyé válhat mások AirTaggel való követése

apple airtag nyomkövető
Apple AirTag
Vágólapra másolva!
Úttörő lehet Pennsylvania a követőkütyüs visszaélések illegalizálásában.
Vágólapra másolva!

Az Apple AirTag piacra dobásával hirtelen a széles közönség körében ismertté váltak az elveszített ingóságok megtalálására kitalált követőkütyük, és sajnos a várhatónak megfelelően gyorsan és széles körben megkezdődtek a technológiával való visszaélések. Emiatt az Apple egyrészt próbálja felhívni a mobilozók figyelmét a velük együtt utazó, de nem hozzájuk tartozó AirTagekre, másrészt a rendőrség kérésére a lefoglalt kütyük egyedi azonosítókódjai alapján képes segíteni a zaklatók beazonosításában.

Apple AirTag Forrás: Apple

Most lassan jogi válaszok is érkezhetnek a hirtelen elharapózott problémára, az egyesült államokbeli Pennsylvania állam képviselőházának egyik tagja a büntető törvénykönyv módosításával illegálissá tenné az AirTagekkel és hasonló kütyükkel való követést. John Galloway javaslata szerint az eszközök kizárólag saját tulajdonú ingóságok helyzetének követésére lennének használhatóak.

„Az Apple AirTag forgalmazásának 2021. áprilisi megkezdése óta számos olyan cikkel találkoztam, amelyek szerint a követésük céljából zaklatók AirTageket tettek mások autóira, pénztárcáiba, vagy éppen a kabátjaik zsebébe. Az AirTag egy precíziós helymeghatározó, amelyet az eredeti céljának megfelelően csak saját vagyontárgyak követésére szabadna használni, ilyen lehet például a kulcscsomó, a pénztárca, a táska. Az általam javasolt szabályozás a büntető törvénykönyv módosításával segítene megvédeni pennsylvaniaiakat a visszaéléstől, megtiltaná mások helyzetének és vagyontárgyainak hozzájárulás nélküli követését" – foglalta össze a lényeget képviselő.

Galloway jelenleg további támogatókat keres a törvényjavaslatának megszavazása érdekében, feltehetően nem lesz nehéz dolga megfelelő számú képviselőt az ügy mögé állítani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!