Meghiúsulhat az NVIDIA-ARM gigaüzlet

nvidia ces 2015
Vágólapra másolva!
Kétmilliárd dollárjába kerülhet az előbbinek a sikertelen felvásárlási kísérlet.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg belsős források elmondásain alapuló beszámolója alapján kútba esni látszik az eddigi legnagyobb félvezetőipari akvizíció, az NVIDIA jó eséllyel ki fog hátrálni a Softbank tulajdonában lévő ARM 40 milliárd dolláros felvásárlása mögül.

Jensen Huang, az NVIDIA vezérigazgatója Forrás: NVIDIA

A hírek szerint az NVIDIA már felhívta a partnerei figyelmét az akvizíció valószínű zátonyra futására, a Softbank pedig erre reagálva az ARM Holdings tőzsdére vitelével próbálhatja majd visszaszerezni a leánycég 2016-os megvásárlásakor befektetett 32 milliárd dollárját. Viszont az NVIDIA-val kötött szerződés szerint megtarthatja vigaszdíjul a vállalattól kapott 2 milliárd dollár foglalót.

Az üzlet rendkívül valószínű meghiúsulása mögött a világ versenyhatóságai állnak: semelyik releváns hivatal sem kívánja jóváhagyni az akvizíciót, hiszen az NVIDIA irányítása alatt nem garantálható, hogy az ARM képes volna teljesen független maradni. Az okostelefonoktól az autókig a brit vállalat szolgáltatja szinte az összes olyan fogyasztói és ipari kütyübe az alaptechnológiát, amelyben nem Intel vagy AMD processzor dolgozik, a többség a Cortex processzormagok és a Mali grafikus vezérlők kapcsán ismerheti a nevét.

Ha az NVIDIA kezébe kerülne az ARM, akkor a legújabb technológiáinak megvonásával rengeteg kisebb és közepes hal mellett olyan cégekkel tudna drámaian kibabrálni, mint a Qualcomm, a Samsung, vagy éppen a MediaTek.

Az NVIDIA és a Softbank szóvivői a kiadvány megkeresésére reményüket fejezték ki az üzlet megvalósulása iránt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!