Nem tűnik fenevadnak a GeForce GT 1010

nvidia geforce gt 1010 videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce GT 1010 (2GB GDDR5)
Vágólapra másolva!
A legerősebb integrált videóvezérlők is gyorsabbak a grafikus kártyánál.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt az NVIDIA grafikus vezérlőinek meghajtószoftvere szinte fű alatt új terméket kezdett támogatni, ám azóta abszolút semmit sem lehetett hallani a GeForce GT 1010 modellről. Az NVIDIA már emberemlékezet óta nem veszi a fáradtságot az olcsó termékeinek tisztességes bejelentésére, így a kezdeti csend nem okozott meglepetést, viszont a kártya azóta sem került piacra, ami már szokatlan.

NVIDIA GeForce GT 1010 (2GB GDDR5) Forrás: NVIDIA

A helyzet jó eséllyel a chiphiánynak köszönhető, a vállalatnak és gyártópartnereinek feltehetően volt jobb dolguk annál, minthogy gyártási kapacitást és alkatrészeket áldozzanak a GeForce GT 710 utódjára. Most viszont felkerültek az első mérési eredményei a Geekbench adatbázisába, ami arra utal, hogy lassan tényleg piacra kerülhet a várhatóan 40-60 dollár körüli ajánlott fogyasztói árú termék.

Ebből sejthetően nem kell sokra számítani a GeForce GT 1010 modelltől, a 256 CUDA-maggal és 2 GB GDDR5 fedélzeti memóriával ellátott kártya a Geekbench szerint olyan 30-35 százalékkal lassabb a régóta kapható GeForce GT 1030-nál. Kontextusként ezzel a tempóval nagyjából az integrált Intel UHD Graphics 770 és a Radeon Vega 8 szintjén van, számottevően gyengébb az Intel Iris Xe-nél.

Ennek megfelelően új számítógépekben jó eséllyel fel sem tűnik majd a GeForce GT 1010, inkább azok esetében jöhet számításba, akik olcsón szeretnének valamiféle videókártyát a régi PC-jükbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!