Világít a koronavírus a szájmaszkba tehető betéten

koronavírus arcmaszk szűrőbetét
Világít a koronavírus az arcmaszkba akár utólag is betehető betéten
Vágólapra másolva!
A japán találmánnyal korán és könnyedén felfedezhető a megfertőződés.
Vágólapra másolva!

Potenciálisan óriási jelentőségű fejlesztéssel álltak elő nemrég a Kiotói Egyetem kutatói, a maszkokba akár utólag is betehető betétükkel kimutatható a koronavírussal való megfertőződés. Az elképzelés alapvetően egyszerű, baj esetén a hétköznapok során viselt maszkba garantáltan rengeteg jut a vírusból, a betétet folyadékban megáztatva, majd UV-fényben vizsgálva világít a szöveten a kórokozó.

Világít a koronavírus az arcmaszkba akár utólag is betehető betéten Forrás: Kiotói Egyetem

A trükkhöz strucctojásokból származó koronavírus antitesteket használtak a kutatók, amelyeket politejsavval kötöttek hozzá a filterhez. A kutatást vezetett Yasuhiro Tsukamoto szerint a betéttel könnyebben és gyorsabban felfedezhető a megfertőződés, különösen a többé-kevésbé tünetmentes betegek kiszűrésében szerezhetne elévülhetetlen érdemeket a technológia.

Jelenleg a megoldás továbbfejlesztése folyik, a kutatók szeretnék elérni, hogy a betétre okostelefonnal rávilágítva is láthatóak legyen a fertőzöttségre utaló jelek, ne legyen szükség folyadékra és UV-lámpára az indikátor szemmel láthatóvá válásához.

Ha minden jól megy, akkor talán még idén piacra kerülhet a koronavírus kimutatására képes betét, Tsukamoto szavai alapján jó eséllyel rendkívül megfizethető lehet a technológia. További érdekesség, hogy elméletileg adaptálható egyéb vírusok kimutatására is, így akár más jövőbeli járványok kitörésekor is segítheti a védekezést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!