Berúgták az ajtót az 5G-s mobilok

apple iphone 13 okostelefon apple store
Apple iPhone 13
Vágólapra másolva!
Tavaly már majdnem minden második eladott készülék támogatta a technológiát.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány által okozott 2020-as visszaesést követően tavaly fantasztikus évet zárt a mobilipar, derült ki a Counterpoint Research adataiból. A piackutató cég szerint 2021-ben abszolút rekordot döntve 448 milliárd dollár árbevételt értek el a mobilgyártók, ezzel drámaian megdöntve a 2018-ban beállított 410 milliárd dolláros csúcsot.

A mobilgyártók bevételei az elmúlt öt évben Forrás: Counterpoint Research

A helyzet ráadásul oroszlánrészt az Apple számlájára írható, az elmúlt években tapasztalt 145-156 milliárd dollár helyett 196 milliárd dollárt bevételt ért el, az iparág teljes bevételének 44 százaléka a Tim Cook által vezetett cégnél landolt.

A kutatás másik nagy meglepetése, hogy a tavaly eladott okostelefonok immáron 40 százaléka támogatta az 5G-s mobilhálózatokat, ami a 2020-as évhez képest 18% pluszt jelent. A jelenség 12 százalékkal 322 dollárra tornászta fel az okostelefonok átlagos eladási árait, az iPhone vevői pedig rekordot döntve átlagosan 821 dollárt (+14%) adtak ki az új telefonjaikért.

Az Apple elképesztő sikere ellenére a 72 milliárd dolláros bevétellel a második helyen végzett Samsung sem panaszkodhat: egyrészt sikerült a tavalyelőtti 64 milliárd dolláros mélypontról a szokásos szint közelébe visszahúznia a bevételét, másrészt egy év alatt megháromszorozta az eladott kettéhajtható kijelzős mobiljainak számát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!