Megújul tableteken a Windows 11 tálcája

windows 11
Balra összecsukott, jobbra kinyitott állapotban az új tabletes Tálca
Vágólapra másolva!
Kevésbé lesz útban, mégis könnyebben használhatóvá válik.
Vágólapra másolva!

Nem maradtak új kiadás nélkül a Windows 11 fejlesztő előzetesét használók a héten, a build 22563 ráadásul látványos újdonságot hozott a táblagépes felhasználók számára. Ezeken az eszközökön jelenleg ugyanaz a Tálca jelenik meg, mint ami a laptopokon és asztali PC-ken is, ám a mostani előzetessel elérhetővé vált a kifejezetten táblagépekre szánt, azokon jobban használható verziója.

Balra összecsukott, jobbra kinyitott állapotban az új tabletes Tálca Forrás: Microsoft

Az első fontos változtatás, hogy tableteken a Tálca innentől kezdve összecsukott módban jelenik meg, egy vékony csíkká válik, a kinyitásához felfelé húzó mozdulatot kell tenni a kijelző aljáról. Emiatt a tipikusan 7-10" körüli kijelzőkön kevesebb hasznos kijelzőfelületet foglal el fixen, a megjelenítő nagyobb területét tudják kitölteni az éppen használatban lévő alkalmazások. A megoldás másik nagy előnye, hogy a rejtegetés lehetővé tette a Tálcán lévő ikonok méretének megnövelését, így a felület előhozásakor könnyebb eltalálni azokat a koppintgatáskor.

A fejlesztés feltehetően a Windows 11 idén nyáron vagy ősszel érkező második főverziójában jelenik majd meg, bár elméletben nem kizárt, hogy egy kisebb frissítéssel korábban is elérhetővé válhat a jelenlegi stabil változathoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!