Elvárt újítás nélkül jöhet a GeForce RTX 4000

nvidia geforce rtx 3080 ti videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti
Vágólapra másolva!
A fogyasztás tekintetében viszont csúcsot dönthetnek a legerősebb modellek.
Vágólapra másolva!

Előreláthatóan idén ősszel bemutatja a következő generációs videókártyáit az NVIDIA, a GeForce RTX 4000 szériába tartozó modellek az Ada Lovelace-ről elnevezett új grafikus architektúrát használják. Egyelőre kevés konkrét információ érhető el a termékekről, azonban a rendszeresen hiteles pletykákat szállító kopite7kimi most felkavarta az állóvizet, állítása a család marad a PCI Express 4.0 x16 csatolófelületet használatánál.

A kép csak illusztráció Forrás: NVIDIA

Ez némi csalódást okozhat egyes vevők számára, hiszen a Lovelace ipari felhasználásra szánt Hopper testvérarchitektúrája támogatja a legújabb szabványt. A PCI Express 5.0 hanyagolása persze nem feltétlenül jelent gyakorlati problémát, ezek szerint az NVIDIA meg van elégedve az elődjének 32 GB/s sávszélességével. Emellett jelenleg nem elterjedt a PCIE 5.0 támogatása sem, csak a 12. generációs Intel Core processzorok kompatibilisek vele, az AMD az idei Ryzen 7000 központi egységeitől kívánja támogatni.

Viszont a pletyka szerint a fogyasztás terén már nem szerénykednek majd a GeForce RTX 4000 modellek, legerősebb kártyák a vadiúj ATX 3.0 szabvánnyal együtt érkező, 16 tűs PCI Express 5.0 tápcsatlakozót használják a külső áramellátás felvételére. A GeForce RTX 3090 Ti modellen már debütált csatlakozón keresztül akár 600W leadására is képeseknek kell lenniük a tápegységeknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!