Nagy divat, de óriási átverés is lehet a hordozható projektor

samsung freestyle projektor
Samsung Freestyle
Vágólapra másolva!
A technológiai piac kisebb-nagyobb szereplői régóta kísérleteznek azzal, hogy használható, viszonylag egyszerűen hordozható mobil projektorokkal rukkoljanak elő. Az erőfeszítéseik teljesen érthetőek, hiszen egy jól sikerült készülék óriási sikert arathat, ugyanis e termékcsalád számos előnnyel kecsegtethet.
Vágólapra másolva!

Ebből fakadóan több cég kínálatában is megtalálhatóak e modellek, amelyek választéka mára már egészen nagyra duzzadt. Rendetegen vannak, akiket megfogott a gondolat, hogy mondjuk a hálószobába, vagy nyaralóba egy ilyen készülék segítsgével varázsol házimozit. Ez nem lehetetlen, bár a dolognak számos buktatója van. Ezekre szeretnénk most felhívni a figyelmet.

Mire jó?

Először is érdemes tisztázni, hogy kinek és miért lehet jó a mobilprojektor, azaz, hogy milyen előnyöket kínálhat egy ilyen szerkezet. E masinák képesek nagy méretű kép létrehozására úgy, hogy a készülékházuk kicsi. Ebből fakadóan könnyen szállíthatóak, elpakolhatóak, és így nagyon hasznos lehet valaki számára, aki sokat utazik, munkájához van szüksége egy audiovizuális eszközre, mert például prezentációt tart, vagy különféle termékek értékesítéséhez vetne be egy ilyen berendezést. Emellett akkor is beválhat, ha valaki egy olyan hétvégi házban, nyaralóban szeretne tévézni, filmezni vagy játszani, ahol nincs televízió.

Kis helyet foglalnak és könnyen hordozhatóak. Forrás: Samsung

Valamint persze az is előfordulhat, hogy valaki a szabadban, a kertben, esetleg kempingezésnél is remekül beválhat egy-egy ilyen termék. Szóval abszolút van létjogosultságuk az úgynevezett hordozható vetítőknek, azonban nem szabad elhamarkodottan meghozni egy vásárlói döntést.

A tapasztalataink szerint ugyanis a hatalmas kínálatban sok olyan készülék akad, amelyet ilyen vagy olyan okok miatt felesleges megvásárolni.

Ilyenkor az ember csak utólag döbben rá, hogy gyakorlatilag egy teljesen használhatatlan masináért adott ki pénzt.

Méret

Egy hordozható, vagy annak mondott projektor esetében fontos értelemszerűen a méret. Tehát minél kisebb a készülék, annál jobb. Akadnak már okostelefon nagyságú termékek is, ilyen például a ViewSonic M1, azonban ezek több szempontból komoly hátránnyal rendelkezhetnek, így e téren érdemes lehet azért kompromisszumot kötni. Az mindenesetre nem jó, ha egy mobil projektor szélessége, hosszúsága meghaladja a 25 centimétert, a súlya pedig a két kilogrammot. Ilyenkor ugyanis pont a hordozhatóság szenved már csorbát.

Energiaellátás

Értelemszerűen az a legjobb, ha egy terméket nem kell feltétlenül a hálózati áramforráshoz csatlakoztatni. Akadnak már olyan termékek, amelyek rendelkeznek beépített akkumulátorral, mint például a BenQ VG30. Ennek integrált telepe 150 percnyi működésre elegendő energia elraktározását szavatolja. Azaz kiülhetünk vele a kertbe és egy lepedőre vetítve megnézhetjük akár a foci vébé döntőjét is. Akadnak olyan termékek is, amelyek képesek együttműködni külső, hordozható akkumulátorral, amely szintén megoldhatja az áramellátás problémáját. Ilyen például a Samsung The Freestyle, amelyhez vásárolható egy ilyen kiegészítő, amely ráadásul talpként is funkcionál.

Hangrendszer

Érdemes olyan mobil projektort vásárolni, amely rendelkezik integrált hangszórókkal. Így ezeket nem kell feltétlenül magával vinnie az embernek, és anélkül is tudja használni a készüléket. Általában a projektorok nem szólnak jól, de akad kivétel, ami erősíti a szabályt. A már említett BenQ VG30-ba például két darab 4 wattos hangszóró, és egy 30 wattos mélysugárzó is került. A hangminőség terén pedig ennek köszönhetően a "rendes" hordozható hangszórókkal is felveszi a versenyt.

Okos funkciók

Mi mindenképpen olyan hordozható vetítő mellett döntenénk, amely rendelkezik beépített smart rendszerrel. Ez ugyanis lehetővé teszi különféle internetes tartalmak, így például a Netflix filmek vagy YouTube videók, valamint élő online közvetítések direkt elérését anélkül, hogy ehhez egy külső eszközt kellene a vetítőhöz csatlakoztatni.

Sok eszközbe már az okos funkciók is bekerültek. Forrás: Anker

Ez nagyon-nagyon hasznos szolgáltatás, ami jelentősen növeli a komfortérzetet. A sok Android alapú termék mellett már akadnak olyan LG és Samsung projektorok is, amelyekbe a gyártó saját ilyen okos rendszere került, és ezek is nagyon jól beválhatnak.

Képminőség

A kép minősége értelemszerűen kulcsfontosságú egy ilyen jellegű termék használhatóságának szempontjából. Okostévé platform vagy integrált hangrendszer nélkül lehet élni, de ha gond van a látvánnyal, akkor az egész terméknek nincs sok értelme.

A legtöbb eszköz is általában itt vérzik el, hiszen egyszerűen nem teljesítenek megfelelően ebben a versenyszámban.

A televízióknál már lassan alapelvárás a 4K, de ebben a kategóriában még a Full HD (1920 x 1080 képpont) számít kiemelkedőnek Akadnak már olyan projektorok, amelyek tudják ezt a részletességet. Azonban rengeteg az olyan versenyző, amely csak HD (1280 x 720 képpont, vagy rosszabb esetben FWVGA (854 x 480 képpont) felbontást produkál. Ez pedig egyszerűen kevés! Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy ilyen FWVGA vetítő, mint például a ViewSonic M1 filmezésre, videózásra és játékra egyszerűen használhatatlan! Így tehát semmi értelme ilyen készüléket venni, még akkor sem ha olcsón adják.

A hordozhatóság sokak számára vonzóvá teszi e modelleket. Forrás: BenQ

A fényerő kérdése szintén alapvető fontosságú ebben a termékcsaládban, és bizony rengeteg modell nem képes megugrani ezt a kihívást. Az alacsony fényesség ugyanis azt jelenti, hogy csak akkor értékelhető a kép, ha maximálisan be van sötétítve. Tehát az ilyen termékek még félhomályban is használhatatlanok gyakorlatilag, ami nagyon komoly feltételeket szab a felhasználóknak.

A különböző olcsó online piactereken például olyan projektorok is kaphatóak, amelyek csak 100 lumenre képesek, ami nagyon-nagyon minimális maximális fényerőt jelent.

Ezeket megvenni tiszta pénzkidobás, mert ezek a készülékek teljes sötétséget igényelnek és még akkor is ritkán képesek színhelyes, világos képet vetíteni.

De itt is lehet már jobb modellekkel előállni, például az Acer C250i 300 lumenes, ami már a vállalható kategória. De ennél is van jobb, hiszen mondjuk a Samsung FreeStyle 550 lumen maximális fényerő megteremtését szavatolja. Ezzel pedig értelemszerűen lényegesen sokoldalúbban használható.

Ár

Ár terén hatalmas a szórás. Lehet már kapni hordozható projektort 50 000 és 500 000 forintért is. Általánosan elmondható, hogy az olcsóbb készülékek ára nem véletlenül kedvezőbb, és ezek jellemzően pont a legfontosabb tulajdonság, a képminőség vagy a fényerő terén teljesítenek lényegesen rosszabbul, vagy állítják komoly akadályok elé a felhasználókat. Érdemes tehát alaposan megfontolni egy ilyen eszköz vásárlását, mert könnyű lyukra futni egy gyatra modellel, amely aztán a sok hiba és kompromisszum miatt nem hogy örömet nem okoz, de gyakran a szekrény mélyén köt ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!