Fél év múlva búcsúzik a Windows 8.1

windows 8.1, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nagyvállalatok sem vásárolhatnak majd hozzá fizetős támogatást.
Vágólapra másolva!

Újabb korszak lezárására készül a Microsoft, a még Windows 8.1 rendszerű számítógépet használókat hamarosan felpattanó értesítésekben fogja figyelmeztetni, hogy utoljára 2023. január 10-én érkeznek majd biztonsági frissítések az operációs rendszerükhöz.

Közel egy évtizednyi szolgálat után jövő januárban búcsúzik a Windows 8.1 Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

A Windows XP-től és a Windows 7-től eltérően a januári utolsó frissítések után a Microsoft nem fog fizetős támogatást biztosítani nagyvállalatok és kormányszervek számára a Windows 8.1-hez, teljesen nyugdíjba küldi azt. Az operációs rendszert futtató számítógépek ettől független használhatóak maradnak, csak épp biztonsági frissítések hiányában nem lesz javasolt az internetre való kiengedésük.

A Windows 8.1-es számítógépekkel rendelkezőknek a körülményektől függően több választási lehetőségük is lehet, már ha lépnének valamit a változás miatt: meglicencelhetik a Windows 10-et (a követelményei miatt a Windows 11 hivatalosan biztosan nem támogatott a számítógépeiken), átállhatnak egy Linux-disztribúció használatára, és persze vásárolhatnak új számítógépet.

Az operációs rendszer nyugdíjazása viszonylag keveseket fog érinteni, a Gemius Ranking adatai alapján hazánkban olyan 3 százalék a piaci részesedése, míg a StatCounter mérései szerint globálisan inkább 2%-on áll, mindkét esetben csak a számítógépes operációs rendszereket figyelembe véve.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!