Telepíthető PC és Mac gépekre a Chrome OS Flex

google chromebook chrome os laptop notebook
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Elsősorban céges és oktatási ügyfeleknek szánja a Google, de bárki kipróbálhatja.
Vágólapra másolva!

Már nem csak Chromebookokon érhető el hivatalosan a Chrome OS, a Google szabadon telepíthetővé tette PC és Mac gépekre is a pehelysúlyú operációs rendszer Flex kiadását. A specifikusan támogatott számítógépek listája itt böngészhető, de az oldalon nem listázott eszközökön is kipróbálható az OS, nem kizárt a megfelelő működése.

A Chrome OS Flex legnagyobb limitációja a normál Chrome OS-hez képest, hogy nem érhető el benne az androidos appok futtatása Forrás: ENiemela / Pixabay

A Chrome OS Flexet elsősorban céges és oktatási felhasználóknak ajánlja a Google, a szoftverrel életet lehelhetnek az elavult hardverű, támogatatlan operációs rendszert futtató számítógépeikbe, de éppen a zsarolóvírusoknak és egyéb kártevőknek való ellenállósága miatt modern hardvereken is jó szolgálatot tehet.

Nagy limitációja, hogy funkcionálisan a komplett rendszer egy Chrome böngésző, a Flexben az androidos appok futtatása sem érhető el, így tudásban és sokrétűségben nem képes versenyre kelni egy alacsony erőforrásigényű Linux-disztribúcióval.

A Chrome OS Flex telepítéséhez legalább 8 GB-os pendrive kell, a Chrome böngészőhöz elérhető Chromebook helyreállítási segédprogram kiegészítővel varázsolható fel a telepítőkészlete a háttértárra, angol nyelven itt olvasható útmutató a rendszer installációjának menetéről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!