Kilőtt a kalóz Windows iránti igény Oroszországban

nő laptop ijedt kétségbeesett szomorú
Vágólapra másolva!
A legnagyobb sztárnak ettől függetlenül messze a tört Excel bizonyult.
Vágólapra másolva!

Március elején a szankciók miatt a Microsoft bejelentette az oroszországi üzleti tevékenységeinek minimalizálását, azóta nem értékesít termékeket és szolgáltatásokat a piacon, kizárólag a meglévő ügyfelek támogatását végzi. Miután a reményeivel ellentétben a háborús helyzet nem rendeződött, így nagyjából két hete megkezdte a helyi dolgozóinak leépítését, továbbá letiltotta a Windows 10 és a Windows 11 telepítőkészleteinek letöltését az Oroszország területén tartózkodók számára.

Március eleje óta nem lehet legálisan Microsoft által készített szoftvereket licencelni Oroszországban Forrás: Shutterstock

Mindebből borítékolható volt, hogy erősen emelkedni fog a Microsoft termékeinek kalózverziói iránti igény, a napokban pedig a Kommersant számosítani tudta a helyzetet a Google Trends segítségével. A kiadvány szerint március elejéhez képest júniusban 250%-kal volt magasabb a kalóz Windowsokra való internetes rákeresések száma, ám 650%-kal a legnagyobb mértékben a tört Excel iránti igény nőtt.

Ezzel párhuzamosan a Linuxok és a linuxos szoftverek iránti érdeklődés is megélénkült az országban, a Moscow Times szerint többek közt kormányhivatalok próbálnak átállni ezekre a Microsoft szoftvereiről.

Viszont rengeteg vállalati felhasználó számára a linuxozás rövid távon semmiképp sem opció, hiszen zárt forráskódú windowsos szoftvereket használnak a kritikus üzleti folyamataikhoz, például gyártógépek vezérlésére, így alternatív szoftverek kifejlesztéséig kénytelenek maradni az elavult vagy warezolt szoftverek használatánál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!