Töröltette volna a Sony weblapjait a saját jogvédője

laptop notebook programozás számítógép kódolás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Továbbra sem hozzák az elvárható minimumot a keresőmotorok cenzorai.
Vágólapra másolva!

Megállás nélkül dolgoznak a kalóz tartalmak eltüntetésére szakosodott vállalatok automatizált indexelő rendszerei, próbálják azonosítani az ügyfeleik jogvédett tartalmainak illegális megosztott kópiáit, hogy DMCA-bejelentéseken keresztül töröltessék a linkjeiket az internetes keresőmotorok találataiból.

Lenne mit fejleszteni a jogvédők automatizált rendszerein Forrás: Tim Gouw / Pexels

A gépi rendszerek időnként persze hibáznak, de ami ennél sokkal nagyobb baj, hogy a jogvédő cégek látszólag soha nem voltak hajlandóak elég energiát fordítani a fals pozitív találataik kiszűrésébe, rátolják ezt a munkát a keresőmotorok üzemeltetőire. Találják ki azok, hogy ők miket detektáltak hibásan, az egy füst alatt elküldött gyakran több tucat linkből mit kell és mit nem kell eltüntetniük a keresési találataikból.

Erre a nemtörődömségre most épp a MarkScan nyújtott ékes példát, a Sony indiai kirendeltségének dolgozva kalóz webhelynek minősítette a Sonyliv havidíjas videóstreamelő szolgáltatás bő tucatnyi aloldalát. Ezen túlmenően a Cold Courage tévésorozat IMDB-s oldalát is töröltetni kívánta a keresési találatokból, miközben a produkciónak semmi köze sincs a Sonyhoz.

A többség jó eséllyel feltételezné, hogy a DMCA-s törlési kérelmek tömeges küldözgetésében utazó jogvédő cégek legalább egy fehérlistát fenntartanak a biztosan nem kalóz webhelyekről, hiszen az alapján a kérelmek elküldése előtt kiszűrhetnék a fals pozitív találataik egy részét. Ha van is ilyen előszűrés, akkor nem működik jól, mint a példa is mutatja.

Csak a Google kérelmeket átnéző dolgozóin múlott, hogy a MarkScan nem töröltette a saját megbízójának weblapjait a keresési találatokból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!