Ufót keresne a hidegháborús radarjával a milliomos

ames type 84
Csak öt darab készült az AMES Type 84 radarállomásból
Vágólapra másolva!
Grátiszba járt az elhagyatott légibázisához, nukleáris rakéták kiszúrására találták ki.
Vágólapra másolva!

Nagy szenzációt váltott ki a napokban William Sachiti brit robotikai szakember, egy eredetileg anonim bejegyzésben segítséget kért a véletlenül a tulajdonába került AMES Type 84 radarállomás felújításának ügyében a Redditen. A webhely népe persze gyorsan leleplezte, hiszen a kérdéses radarállomásokból csak öt készült, plusz addigra már bejárta a brit sajtót, hogy a férfi megvette az autonóm árufuvarozó kocsik fejlesztésével foglalkozó Kar-go cége számára a Brit Királyi Légierő (RAF) egyik elhagyatott légibázisát, amelyen pont található egy ilyen radarállomás.

Csak öt darab készült az AMES Type 84 radarállomásból Forrás: William Sachiti / Reddit

Az AMES Type 84 radarállomás 1962 és 1994 között volt szolgálatban, a nukleáris korai előrejelző rendszer részeként az ország felé repülő, atomtöltettel ellátott rakéták kiszúrására rendszeresítették a hidegháború során. A szóban forgó példányt a lekapcsolásával és a bázis elhagyásával gyakorlatilag magára hagyták, állagmegóvó karbantartásban régóta nem részesült, így egyre csak romlik az állapota.

Műszaki irányultságú emberként Sachitit természetesen nem hagyja hidegen az elképesztő relikvia, szeretne valamit kezdeni vele, plusz elbontatni amúgy sem tudná a műemléki védettsége miatt, ezért fordult hasznosítási ötletekkel a Reddit népéhez. Az UFO-k iránti kutatásra való felhasználásával félig-meddig viccből állt elő, nyitott bármilyen értelmes ötletre, szívesen hasznosítaná tudományos célokra, már amennyiben ez műszakilag, jogilag, gazdaságilag lehetséges.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!