Összeomlott a videókártyás kriptobányászat

Ethereum, ETH, Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Ethereum, ETH, Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Semmit sem lehet nyereséggel előállítani az Ethereum technológiaváltása után.
Vágólapra másolva!

Gigantikus esemény történt kriptovaluták világában, sok évnyi előkészítői munkát követően végre bekövetkezett a The Merge névre keresztelt esemény, amelynek keretében az Ethereum átállt a proof-of-work típusú bányászatról a proof-of-stake hitelesítési rendszerre.

Semmilyen kriptovalutát sem éri meg videókártyával bányászni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezzel véget ért a BitCoin után a világ második legnagyobb kriptovalutájának videókártyákkal és specializált áramkörökkel való előállítása, amelynek azonnali következményeként bő 99,9 százalékkal csökkent a bányászatának áramigénye. A Crypto Carbon Ratings Institute szerint a váltás előtt az Ethereum bányászata évi 23 millió megawattóra áramot vitt el, innentől 2600 MWh a várható áramigény.

A The Merge hatásai már hónapok óta érezhetőek volna, a kriptobányászok részben emiatt fejezték be az új videókártyák tömeges felvásárlását, miközben jókora részük próbált tempósan megszabadulni a meglévőktől, elárasztva az addig bányászatra használt grafikus vezérlőkkel a használtpiacot. Ettől függetlenül volt egy réteg, amelyik a legutolsó pillanatig kitartott, a várakozásokkal ellentétben az új proof-of-stake rendszerre való átállás előtt egyáltalán nem csökkent az Ethereum bányászatára fordított számítási kapacitás.

A struccpolitikát folytatott bányászok most padlóra kerültek: a The Merge után jelenleg semmire sem tudják hasznosítani a rendelkezésükre álló számítási kapacitást, egyszerűen nincs videókártyák segítségével nyereséggel bányászható kriptovaluta a piacon. Amelyeket elsőre blikkre tudnának nyereséggel bányászni, azok mögött nincs piaci részesedés és likviditás, mese habbal a velük szerezhető profit.

„A videókártyás bányászat 24 órával a The Merge után halott" – kommentálta helyzetet Ben Gagnon, a BitCoint generáló BitFarm bányászcég műszaki vezetője.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!