Jöhetnek a kinyújtható kijelzőjű laptopok

intel samsung slidable display kijelző panel
A széthúzáskor plusz néggyel 17 hüvelykre nő a kijelző képátlója
Vágólapra másolva!
Némi huzigálás hatására több hüvelykkel nőhet a Samsung paneljének mérete.
Vágólapra másolva!

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt jobb esetben stagnálás kezdődött a laptopok eladásai terén, az Intelhez hasonló beszállítók és a számítógépgyártók számára egyaránt kellemetlen helyzet miatt terítékre került az innováció kérdése. A jobb sebességhez vagy hosszabb akkus üzemidőhöz hasonló nyilvánvaló fejlődési lehetőségek mellett azóta is folyamatosak a formatervi szintű fejlesztési ötletek, hátha sikerül végre valamiféle nagy durranással előrukkolni, ami elindít egy komoly vásárlási őrületet.

Az elmúlt időszakban a dupla kijelzős laptopokat kezdték újra pedzegetni a gyártók, ezek esetében a billentyűzet és a touchpad helyén egy érintőkijelző van, amelyen appok használhatóak, gépelési igény esetén virtuális klaviatúra nyomogatható rajta. Egyelőre nem úgy tűnik, mintha az otthoni felhasználók többségét bármennyire is felvillanyozta volna az ötlet, a sokat gépelők számára pedig specifikusan kontraproduktív lehet a fizikai billentyűzet száműzése, így az üzleti laptopok piacán sem tűnik garantáltnak az elképzelés sikere.

A Samsung Display és az Intel most előálltak a legújabb innovációs elképzeléssel, egy olyan kijelzőpanelt demonstráltak, amely húzó mozdulattal több hüvelykkel is szétcsúsztatható, a bemutató során 13 hüvelykesről 17 hüvelykesre nőtt a prototípus panel. Egyelőre nem világos, hogy pontosan miként működik, de feltehetően valamiféle csévéléses trükk lehet a háttérben, a Samsung panelje rendkívül hasonlít a soha meg nem jelent LG Rollable mobilban használtra.

A vállalatok nem árulták el, hogy potenciálisan mikor kerülhet piacra szétcsúsztathatós kijelzőt használó laptop, egyelőre csak a működőképes koncepció fázisban jár a kijelző. Emellett jó kérdés, hogy miként lehetne praktikusan piacra kerülő notebookokba beépíteni, milyen ténylegesen előnyökkel járna a vevők számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!