Tényleg ez lesz a jövő tévéje?

Samsung S95B, QD-OLED, tévé, teszt
Samsung S95B, Visszafogott, minimalista dizájn.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évtizedben ahhoz voltunk hozzászokva, hogy minden OLED televízióba az LG által gyártott kijelző kerül. Azonban idén változott a helyzet, mert hosszú évek várakozása után végre idén már a Samsung is előrukkolt egy versenyképesnek tűnő megoldással. Ez a kvantumpontos OLED, azaz QD-OLED panel, és az első ilyen megjelenítővel ellátott televíziók már hazánkban is megvásárolhatóak.
Vágólapra másolva!

Ezek egyike a Samsung S95B névre hallgató tv, amelynek legnagyobb változata, egy 65 inches modell igen hamar eljutott az Origo Techbázis tesztlaborjába is, ennek köszönhetően megnézhettük működés közben ezt a vadonatúj technológiát.

Külső: Semmi extra

Ahhoz képest, hogy tényleg egy radikálisan új megoldásról van szó, a dizájnerek nem nagyon erőltették meg magukat. A készülék ugyanis nagyon hasonlít az elmúlt évek, hagyományosabb eljárásra épülő Samsung televízióra. Azaz maximálisan puritán a tv megjelenése.

Samsung S95B, Visszafogott, minimalista dizájn. Forrás: Origo

Az összképet a hatalmas, ultravékony kávákkal övezett képernyő uralja, amely egy meglehetősen egyszerű, szürke, nyakkal egybeépített talpon nyugszik. E megoldással nincs semmi probléma, csak hát nem látszik, hogy ez egy nagy tudású, rendkívül innovatív termék.

A lényeg: A képminőség

De a Samsung háza táján valószínűleg azon a véleményen voltak, hogy igazán a belső számít, a jó képminőség az, ami igazán fontos. És e tekintetben a Samsung S95B tényleg a maximumot nyújtja. A házon belül fejlesztett kvantumpontos OLED panel a szintén saját, mesterséges intelligenciával és neurális háló technológiával megtámogatott futurisztikus képfeldolgozó chippel együtt szédületesen jó látványvilágot produkál.

A kijelzőben minden egyes képpont fényereje egyedileg vezérelhető, a kontraszt jobb nem is lehetne, a fekete döbbenetesen mély.

Elmosódottságot, vagy az úgynevezett "glória hatást" egyáltalán nem érzékelni, és fátyolosságnak nyomát sem lelni. A 3840 x 2160 képpontos, azaz 4K felbontás igen éles képi világot eredményez, ahol még az apró részletek és finom átmenetek hiteles visszaadása is megoldott.

A kávái igen vékonyak. Forrás: Origo

Akkor sincs gond, ha az eredeti forrásanyag csak Full HD vagy HD, mert a már említett "csodaprocesszor" megkapta a cég egyedülálló felskálázási eljárását, amely képes az alacsonyabb felbontású anyagok mesterséges feljavítására, azaz a hiányzó pixelek kipótlására.

A gyártó állítása szerint a QD-OLED eljárás a korábbinál nagyobb fényerő megteremtésére képes, ami a fénymérővel végzett vizsgálatok során bizonyítást is nyert.

Egészen pontosan 1805 nites értéket mutatott a műszer, és az is tény, hogy az úgynevezett nagy dinamikatartományú (High Dynamic Range: HDR) anyagok visszaadása is látványosabb, és ennek köszönhetően a végeredmény valósághűbb.

A termék igen vékony, Összeszereléskor nagyon óvatosan bánjunk vele! Forrás: Origo

A gyártó által régebben favorizált QLED eljárással ellentétben itt a betekintési szög is hibátlan már. Ennek köszönhetően sokan körbeülhetik a tévét, senki sem fogja azt tapasztalni, hogy fakulnak, torzulnak az árnyalatok. A mozgások kezelése hibátlan, hiszen még apró anomáliákat sem tapasztaltunk. A modell 120 Hz-es, azaz másodpercenként 120 képkocka jelenhet meg a képernyőn, ami a játékoknál nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy az úgynevezett input lag, azaz a bemeneti késleltetés igen alacsony mindössze 10,6 millisecundum a teszt alapján. Tehát a Samsung S95B egy ízig-vérig gamer eszköznek is nevezhető.

Hangrendszer és okos funkciók

Egy ilyen kaliberű televízió esetében már alapelvárás, hogy az átlagnál jobb megszólalást produkáljon. Ennek érdekében a Samsung S95B QD-OLED televízióba is egy viszonylag komoly, két mélysugárzóval, extra hangszórókkal megtámogatott 2.2.2 csatornás integrált audio rendszer került. Viszont a hangzás szerintünk még így sem képes megközelíteni azt, amit egy jobb külső hangrendszer, akárcsak egy jobb soundbar vagy egy több külső hangfalból álló szett nyújt. Viszont az is igaz, hogy hanghibákba egyáltalán nem futottunk bele.

Napelemes távirányítót kapott. Forrás: Origo

A modellből természetesen nem hiányoznak az úgynevezett okos funkciók sem. A házon belül fejlesztett, látványos és felhasználóbarát grafikus kezelőfelület segítségével irányítható a készülék. Többek között lehetőség nyílik a felhőbe feltöltött Microsoft dokumentumok kezelésére, emellett természetesen mód nyílik rengeteg különféle online streaming applikáció elindítására, futtatására. Ezek között fellelhető természetesen a YouTube, HBO Max, Disney+, Netflix vagy az Amazon Prime is. E programoknak köszönhetően pedig a televízión keresztül közvetlenül elérhetőek olyan filmek és sorozatok, mint például a Hatalom Gyűrűi, a Mandalóri, a Walking Dead, a Batman vagy a Korona. Maga a rendszer a tapasztalataink szerint igen gyors, kellően stabil, és az is tetszett, hogy a távirányító napelem segítségével szerzi az energiát.

Bizonyítvány

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nagyon vártuk a Samsung kvantumpontos OLED televízióját, amely még inkább felpezsdítheti az amúgy is háborgó tévés iparágat. A készülék nagyon jól sikerült, egy igazi prémium szintű modellt tett le a Samsung az asztalra. Kiderült, hogy a QD-OLED eljárás életképes, sőt eséllyel lehet kihívója a jelenleg uralkodó LG-féle OLED kijelzőknek. A nálunk járt 65 inches verzió 815 000 forintba kerül, azaz olcsónak nem nevezhetnénk, ám véleményünk szerint bőven megéri az árát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!