Új verzió jelent meg a Winampból

winamp
Egyelőre csak tákolják a Winampot, hogy működjön a modern számítógépeken, de a jövőben új funkciókat is kaphat
Vágólapra másolva!
Komoly nosztalgiát válthat ki a harmincasokból és a negyvenesekből a zenelejátszó.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben arról volt szó, hogy hamarosan teljesen újragondolt modern formában visszatér a legendás Winamp zenelejátszó. A következő generációs változata számítógépeken és mobilokon is a streamelést és a közösségi funkciókat állíthatja majd a középpontba, a jóváhagyott alkotók elméletileg zenei podcasteket is feltölthetnek majd a hozzá tartozó internetes szolgáltatásba.

Egyelőre csak tákolják a Winampot, hogy működjön a modern számítógépeken, de a jövőben új funkciókat is kaphat Forrás: Origo

Az elmúlt közel egy évben teljes volt a csend a projekt kapcsán, azonban a fejlesztői csapata augusztus elején újabb béta verziókat kezdett elérhetővé tenni a klasszikus Winampból, most pedig befutott az 5.9-es verzió stabil változata is. A zenelejátszó lényegében semmit sem változott az elmúlt tíz évben, a 2018-ban kiszivárgott 5.8-as kiadása és a mostani 5.9-es verzió is csak megpróbálja használhatóvá tenni a kivénhedt zenelejátszót a modern számítógépeken.

A Winamp 5.9 legnagyobb újítása, hogy jobban működik a Windows 11-en, támogatja a HTTPS kapcsolaton keresztüli zenestreamelést, van egy új podcast mappa a zenetárában, továbbá az eddiginél magasabb hangminőségű zenefájlokat is képes lejátszani.

A programozók jelentős bonyodalmakat okozva átállították a projektet a Visual Studio 2008 fejlesztői környezetről a Visual Studio 2019-re, ami jelentős kiegészítőkkel kapcsolatos kompatibilitási gondokat, egyéb váratlan bugokat okozott. Ezek javát néhány ősöreg hibával együtt javították, a jövőben érkező változatokban további problémákat kívánnak megoldani, továbbá folytatják a zenelejátszó szoftveres komponenseinek, a belőle elérhető internetes szolgáltatások körének modernizálását.

A Winamp legújabb verziójának telepítőkészlete a hivatalos webhely aljáról tölthető le.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!