Jön a kötelező USB-C töltőport az Európai Unióban

usb kábel usb-c usb type-c akkutöltés akkutöltő akkumulátor adatkábel okostelefon smartphone mobil telefon
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Átment az utolsó fontos szavazáson a javaslat, bosszankodhat az Apple.
Vágólapra másolva!

Lezajlott az Európai Parlament szavazása a fogyasztói kütyük egységes töltőportjának ügyében, a közel egyhangúan elfogadott javaslat a remények szerint drámaian csökkenti majd az elektronikus hulladék mennyiségét. A régóta érett környezetvédelmi és fenntarthatósági szabályozás értelmében a vezetékes töltés során maximum 100W teljesítményt felvevő kütyük csak USB-C porton keresztül lesznek tölthetőek, hacsak nem annyira apró méretűek, hogy nem láthatóak el ezzel a csatlakozóval.

Várhatóan 2024 végétől csak USB-C töltőportos mobilokat lehet majd árulni az EU területén Forrás: Screen Post / Pexels

A szabályozás a telefonokra, a táblagépekre, a digitális kamerákra, a fejhallgatókra, a fülhallgatókra, a kézi játékkonzolokra, a hordozható hangszórókra, az e-könyv-olvasókra, a billentyűzetekre, az egerekre, a hordozható navigációs rendszerekre, továbbá a laptopokra vonatkozik. Két hullámban lép életbe, a laptopok esetében várhatóan 2026 tavaszától nem lehet egyéb töltőporttal szerelt modelleket értékesíteni az EU-s országokban, míg az összes többi terméktípus esetében 2024 végén jöhet el végleg az USB-C kora.

A szabályozás látszólag csak az Apple számára jelent bosszúságot, mivel az iPhone-okon még mindig ragaszkodik a saját Lightning csatlakozójához. A többi elektronikai gyártó a saját célszerű indokai miatt már évekkel ezelőtt megkezdte az USB-C széles körű bevezetését az új termékein.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!