Mégsem kerül piacra a 12 GB-os GeForce RTX 4080

nvidia geforce rtx 4080 videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 4080
Vágólapra másolva!
Elvileg nem kukázta az NVIDIA, csak keres neki egy kevésbé megtévesztő nevet.
Vágólapra másolva!

Körülbelül három héttel ezelőtt bejelentette az első Lovelace architektúrás videókártyáit az NVIDIA, a három termék közül a hihetetlen teljesítményű GeForce RTX 4090 piacra is került a napokban. A másik két modell a 16 GB és 12 GB memóriával szerelt RTX 4080 voltak, ezeknek az eredeti tervek szerint november 16-án kellett volna megérkezniük, azonban az NVIDIA most elkaszálta a kevesebb memóriával szerelt modellt, csak a testvére jelenik meg a kérdéses napon.

Csak a 16 GB-os GeForce RTX 4080 kerül piacra november 16-án Forrás: NVIDIA

A két GeForce RTX 4080 értetlenkedést okozott, hiszen nem csak a grafikus memória mennyisége terén van különbség köztük: a 12 GB memóriával szerelt modell 9728 helyett 7680 CUDA-magot tartalmaz, továbbá 256 bites helyett csak 192 bites a memóriasínje. Magával a termékkel alapvetően nincs gond, de megtévesztő és felesleges volt ráaggatni az RTX 4080 nevet.

Az NVIDIA most beismerte a marketingesek tévedését, de a beszámolója alapján nem fogja kukázni a komplett terméket, egy szimpla átnevezést követően piacra dobja majd. A termék új nevét nem árulta el, de az eddigi elnevezési konvencióit és a körülményeket figyelembe véve jó esély van rá, hogy GeForce RTX 4070 Ti néven kerülhet majd a boltok polcaira.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!