Kigyulladt a gamer millió forintos számítógépe

nvidia geforce rtx 4090
A gamer szerint a működőképes maradt a videókártyája, de szeretné kicseréltetni, nem tartja bizalomgerjesztőnek a szétolvadt csatlakozókat
Vágólapra másolva!
Nem bírta az irtózatos fogyasztást a GeForce RTX 4090 áramcsatlakozója.
Vágólapra másolva!

A körülbelül két hete piacra került GeForce RTX 4090 grafikus kártya elképesztő teljesítménye mellé megdöbbentő fogyasztás is társul, a teljes kihajtása esetén papíron akár 450 wattot is fogyaszthat a posztergyerek szörnyeteg, így az NVIDIA minimum 850 wattos tápegységet ajánl hozzá.

A gamer szerint a működőképes maradt a videókártyája, de szeretné kicseréltetni, nem tartja bizalomgerjesztőnek a szétolvadt csatlakozókat Forrás: reggie_gakil / Reddit

Most megtörtént az előre borítékolható, egy reddites gamer fotókkal alátámasztott beszámolója alapján a Red Dead Redemption 2-vel való szórakozás során lényegében kigyulladt a videókártyája, a túlhevült áramcsatlakozó miatt rövid nyílt lánggal égést és hosszabb füstölést tapasztalt.

A konkrét termék egy Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC modell volt, de ugyanez bármelyik másik modellel előfordulhat, azonos csatlakozókat használnak. A jelenség mögött a kártyán lévő áramdugalj és a külső tápellátást biztosító kábel dugójának rossz érintkezése állt: vagy aránytalan volt emiatt a betáplálást végző áramkörök terhelése, vagy hevülés által gerjesztett ellenállás-növekedés áldozatává vált a kártya.

Az utóbbi alatt azt kell érteni, hogy minél magasabb egy elektromos vezető hőmérséklete, annál nagyobb az ellenállása, és minél nagyobb az ellenállása, annál nagyobb a rajta áthaladó áram vesztesége. Ez a veszteség hő formájában jelentkezik, egy pont után pedig öngerjesztő folyamatot indít el, az egyre növekvő ellenállás miatt melegszik még tovább a vezető.

Gyakran ez a jelenség vezet a lakások elektromos kötődobozainak füstöléséhez, a konnektorok megolvadásához.

Hírünk írásáig a Gigabyte nem kommentálta a helyzetet, de nem lenne meglepő, amennyiben érdemi kötözködés nélkül kicserélné a kártyát, ilyen incidensnek nem szabadna előfordulnia.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!