Megszűnt a GeForce kriptobányászati korlátozása

nvidia geforce rtx 3080 ti videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti
Vágólapra másolva!
Csendben kiszedte a legújabb driverből a teljesítménylimitálót az NVIDIA.
Vágólapra másolva!

A szörnyeteg GeForce RTX 4090 rajtjával párhuzamosan az NVIDIA kiadta az 522.25-ös Game Ready meghajtószoftvert a videókártyáihoz. A driver nagy meglepetést hozott, új optimalizációknak hála számos DirectX 12-es játék teljesítménye javult akár szignifikáns mértékben az összes GeForce RTX termékcsaládba tartozó grafikus vezérlőn.

A legújabb driver telepítését követően mindegyik GeForce videókártyával teljes teljesítménnyel bányászhatóak a kriptovaluták Forrás: NVIDIA

Mostanra bizonyítást nyert, hogy egy másik óriási meglepetés is lapult az új grafikus meghajtóban, az NVIDIA bármiféle tájékoztatás nélkül kiszedte belőle a komponenst, amellyel a GeForce RTX 3000 grafikus vezérlőkön felére csökkentette egyes kriptobányász algoritmusok sebességét.

A limitáció bevezetését annak idején azzal indokolta a vállalat, hogy a jóvoltából nem éri majd meg kriptobányászatra megvásárolni az érintett termékeket, így azok az eredeti célközönségüknél, a gamereknél landolhatnak. Nagy jótevőnek ettől nem kell vélni az NVIDIA-t, mindeközben ugyanis specifikusan kriptovaluták előállítására szánt, látszólag sokkal nagyobb haszonkulccsal értékesített gyorsítókártyákat dobott piacra a bányászoknak.

A kriptobányászati korlátozás megszüntetésének szerencsére nincs gyakorlati jelentősége: egyrészt mostanra sikerült javarészt kikerülni a védelmet, másrészt pedig az Ethereum új technológiára való átállását követően nem maradt olyan kriptovaluta, amelyet megérné videókártyával bányászni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!