Bődületes teljesítményű a GeForce RTX 4090

nvidia geforce rtx 4090 videokártya grafikus kártya
Játéktól függően a GeForce RTX 4090 kétszer-négyszer gyorsabb lehet a GeForce RTX 3090 Ti-hoz képest
Vágólapra másolva!
4K felbontás mellett esetenként csúcsprocesszorral sem lehet kihajtani belőle a lelket.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé váltak a Lovelace architektúrás GeForce RTX 4090 grafikus vezérlő első független tesztjei, a papírforma szerint a mai napon 1949 eurós (837 ezer forintos) ajánlott fogyasztói áron piacra kerülő termékkel az NVIDIA mérnökei minden idők messze legerősebb grafikus kártyáját tették le az asztalra.

Az NVIDIA szerint játéktól függően a GeForce RTX 4090 kétszer-négyszer gyorsabb lehet a GeForce RTX 3090 Ti-hoz képest Forrás: NVIDIA

Az elmúlt jó egy évtizedben a videójátékok képkockasebességét rutinszerűen a videókártyák teljesítménye limitálta, azonban a Digital Foundry szerint a GeForce RTX 4090 már annyira erős, hogy 1920×1080 és 2560×1440 pixeles felbontások mellett tesztelni sem érdemes, a központi egység sebessége lesz a szűk keresztmetszet.

Ez jelen esetben még nem hatalmas szenzáció, de sugárkövetéses (ray tracinges) renderelés nélkül egyes esetekben még 4K felbontásban is fennáll a probléma, a videókártya helyett a processzor teljesítménye limitálja a képkockasebességet. Kontextusként a Digital Foundryt vezető Richard Leadbetter egy 5,2 GHz-re túlhajtott Intel Core i9-12900K processzorral tesztelte a videókártyát, ennél erősebb központi egységből kimondottan kevés van a piacon.

Még ezzel sem sikerült 4K-ban kihajtani a lelket az RTX 4090-ből.

Az NVIDIA új csúcsterméke esetében nem relevánsak a mérési eredmények: aki a világ leggyorsabb grafikus vezérlőjét szeretné megvásárolni, és el tud költeni erre közel egymillió forintot, annak GeForce RTX 4090-et kell vásárolnia.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!