Fúrja a játékipari gigaüzletet a PlayStation-főnök

call of duty warzone videojáték battle royale
Call of Duty: Warzone
Vágólapra másolva!
Személyesen repült Brüsszelbe az aggodalmainak kifejezése érdekében.
Vágólapra másolva!

Sokként érte a videójáték-ipart a Microsoft január közepi bejelentése, miszerint 68,7 milliárd dollárért meg kívánja vásárolni az Activision Blizzard játékkiadót. Ezzel a rengeteg fejlesztőstúdiója mellett olyan szellemi tulajdonok is a kezébe kerülnének, mint például a Call of Duty, a Crash Bandicoot, a Diablo, a Warcraft, a Starcraft, továbbá az Overwatch.

A Sonyval az élen megkezdődött az ellentámadás Forrás: Activision

A világszerte számos versenyhatóság jóváhagyására váró üzlet nagy vesztese a Sony lehet, a messze legjobban az fájna a vállalatnak, ha egy idő után nem jelennének meg a Call of Duty játéksorozat újabb részei a PlayStationre, a Microsoft nem volt hajlandó világos és egyértelmű vállalást tenni ezek kiadására az Xbox riválisán.

Emellett akkor is bajban lehet a Sony, ha ugyan megjelennek PlayStationre a termékek, ám az első pillanattól fogva elérhetőek az Xbox Game Pass havidíjas játékbérlőben.

Márpedig évekkel ezelőtt kijelentette a Microsoft, hogy az összes házon belül fejlesztett játékát rögtön kiadja a szolgáltatásban.

A kezdeti hónapokban a Sony csak elégedetlenkedéssel reagált a tervezett felvásárlásra, ám a Microsoft mára minden versenyhatóságnál leadta az üzlettel kapcsolatos papírmunkát, így a tettek mezejére tudott lépni. Ennek megfelelően bebizonyosodott az előre borítékolható: hajlandó nagyon messze elmenni az akvizíció megakadályozása érdekében, a PlayStation-üzletágat vezető Jim Ryan még szeptember elején személyesen utazott Brüsszelbe, hogy kifejezze az EU versenyhivatalának képviselői számára az aggodalmait.

Rajta kívül állítólag a Google Stadia illetékesei is részt vettek a megbeszélésen, bár ez szükségtelennek bizonyult, jövő január közepén leáll a szolgáltatás.

Az EU mellett az USA-ban, Brazíliában, továbbá az Egyesült Királyságban is akadályokba ütközött a versenyhatósági jóváhagyások megszerzése, és egyelőre nem zárható ki, hogy kútba eshet az üzlet. A Microsoft természetesen bizakodó, reményei szerint az Activision Blizzard még a 2023-as pénzügyi évben az Xbox Game Studios részévé válhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!