Elképesztő a GeForce fölénye a videókártyák piacán

nvidia geforce rtx 4090 videokártya grafikus kártya
Játéktól függően a GeForce RTX 4090 kétszer-négyszer gyorsabb lehet a GeForce RTX 3090 Ti-hoz képest
Vágólapra másolva!
Az AMD konkrétan lebőgött, leginkább dísznek mondhatóak az NVIDIA riválisai.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt a Jon Peddie Research jóvoltából kiderült, hogy az idei harmadik negyedévben bő egy évtizede nem látott mélyrepülés történt a grafikus vezérlők piacán, ám abban a statisztikában a processzorokba integrált és a dedikált modellek eladásai is szerepeltek. Most újabb információk kerültek napvilágra a jelentésből, így specifikusan a dedikált videóvezérlők piacán uralkodó állapotokról is lehullt a lepel, legyenek azok laptopos vagy asztali számítógépes modellek.

Nem hasítottak a harmadik negyedévben a videókártyák eladásai, de az NVIDIA-nak így is van mivel büszkélkednie Forrás: NVIDIA

A Jon Peddie adatai szerint az idei harmadik negyedévben 14 millió darab dedikált grafikus vezérlő fogyott, ami gigantikus 42% esés az egy évvel ezelőtti azonos időszakban eladott 24 millióhoz képest, de még az idei második negyedév is köröket vert rá a 19 milliójával. Mindez ráadásul az iskolakezdéses, jellemzően aránylag erős időszakban történt.

Piaci részesedés tekintetében a harmadik negyedév abszolút nyertese az NVIDIA lett, az értékesített dedikált grafikus vezérlők 88 százaléka volt GeForce, ami a megszokotthoz képest is jó néhány százalékkal nagyobb fölényt jelent. Az AMD Radeon modellek csak 8% piaci részesedést tudtak szerezni, a maradék 4%-ot pedig az Intel vitte el, noha az utóbbinak alig van néhány modellje a piacon, ráadásul a kiforratlan driverek miatt csak kalandoroknak javasolható a megvásárlásuk.

Kontextusként az idei második negyedévben még 80% NVIDIA, 15% AMD, 5% Intel volt a három gyártó piaci részesedésének megoszlása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!