Műholdas internettel kísérletezik a brit kormány

spacex starlink műholdas internet
Magától követi a műholdakat a Starlink vevőegysége
Vágólapra másolva!
Új módszerrel biztosítana internetet a távoli helyeken élők számára.
Vágólapra másolva!

Továbbra is világszerte gondot jelent a huszonegyedik századi távközlési szolgáltatások elérhetővé tétele a távoli és ritkán lakott területeken, miután a megszokott hálózatok kihúzása műszakilag túlságosan nehéz volna, vagy soha meg nem térülő befektetéssel járna a szolgáltatók számára.

Magától követi a műholdakat a Starlink vevőegysége Forrás: SpaceX

A brit kormány most új módon oldaná meg a problémát, a legelszigeteltebb helyeken lévő nevezetességeknél, túraközpontokban, lakóközösségekben műholdas internettel kívánja költséghatékonyan lehetővé tenni az internetre való kapcsolódást. Hétfőn körülbelül egy tucatnyi helyszínen kezdődött meg az elképzelés műszaki megvalósíthatóságának vizsgálata, a kormány a SpaceX hazánkban is elérhető Starlink szolgáltatását veszi igénybe a tesztelés során.

Ugyan műholdas internetszolgáltatások már nagyon régóta léteznek, azonban a gyenge teljesítményük és rendkívüli áruk miatt kisebb közösségek internetre kötésére nem voltak alkalmasak. A Starlink viszont sokkal fejlettebb technológia, műholdvevő végpontonként papíron akár 500 Mbps letöltési sebességet is lehetővé tehet, ráadásul a havidíjának jó néhány háztartás közti megoszlása miatt az egyénileg kifizetendő költsége is tolerálhatónak bizonyulhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!