Csökkenthető lesz a Chrome memóriaigénye

laptop notebook tini tinédzser számítógépezés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Emellett laptopokon akkukímélő üzemmódot is kap a böngésző.
Vágólapra másolva!

A Google két különösen hasznos fejlesztés hullámokban való elérhetővé tételét is megkezdte a Chrome 108 kiadásával párhuzamosan, amelyeknek köszönhetően a világ legnépszerűbb böngészője a felhasználók tömegeinél állhatja majd jobban a sarat.

Az elérhetővé válásukat követően mindkét új funkciót a Beállítások oldal új Teljesítmény fülében tudják majd aktiválni a számítógépezők Forrás: Karolina Grabowska / Pexels

A minden egyes laptopos felhasználó számára fontos újítást az energiatakarékos üzemmód jelenti, ennek keretében a böngésző korlátozni tudja majd a vizuális effekteket és a futó folyamatokat, mikor 20% alá esik az akkumulátor töltöttsége, ezzel növelve a hátralévő üzemidőt.

A másik nagy fejlesztést a memóriakímélő üzemmód jelenti, ezt szintén manuálisan kell majd bekapcsolni a böngésző beállítóoldalának bal menüoszlopában megjelenő Teljesítmény fülön. Az aktiválása után a Chrome hibernálni fogja az olyan háttérbeli füleket, amelyekre már jó ideje váltottak át a felhasználók, ezzel a körülményektől függően akár óriási mennyiségű memóriát felszabadítva, továbbá némi processzoridőt megspórolva.

Igény esetén fehérlistázással egyes webhelyek fülei kivonhatóak lesznek a hibernálás alól, így például chatszolgáltatások esetén nem szűnik meg a bejövő üzenetekről való értesítés.

A funkció elsősorban a rengeteg fület megnyitó, de bezárni már elfelejtő felhasználók számára lesz hasznos, az ilyen téren önmegtartóztató netezőknél semmi látható eredménnyel sem jár majd a bekapcsolása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!