Megmentett egy férfit az iPhone műholdas segélykérése

snowmobile snowmachine motoros szán
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az éjszaka kellős közepén robbant le a motoros szánjával Alaszkában.
Vágólapra másolva!

Novemberben csendben elérhetővé vált Észak-Amerikában az iPhone 14 okostelefonok műholdas segélyhívó funkciója. Az egyelőre ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással térerő és netkapcsolat nélküli helyeken tudnak segítséget kérni a bajba jutottak, közvetlen az Apple ügyfélszolgálatával chatelhetnek, az értesíti a nevükben az illetékesnek tűnő hatóságot vagy szolgálatot.

Nem tréfadolog fagypont alatti hőmérséklet mellett, a lakott területektől távol lerobbanni a motoros szánnal Forrás: Sebastian Arie Voortman / Pexels

A technológia által potenciálisan elsőként megmentett személy egy alaszkai férfi, aki ismeretlen oknál fogva az éjszaka kellős közepén indult el december elsején Noorvik faluból Kotzebue községbe, reggeli két órakor robbant le a motoros szánjával. Ilyen sorrendben 652 és 3110 fős településekről van szó, amelyek annyira elszigeteltek, hogy a Google Térkép útvonalat sem képes tervezni köztük, légvonalban olyan 76 kilométerre vannak egymástól.

A pórul járt férfi megkeresésére egy önkéntesekből álló csapat indult, az éjszakai sötétség ellenére szerencsére nem okozott túl nagy gondot a megtalálása, mivel az Apple ügyfélszolgálata át tudta adni nekik a pontos GPS-koordinátáit. A mentőcsapat Kotzebue-ba szállította, így végül épségben célba ért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!