Új grafikus processzort kap a GeForce RTX 3050

nvidia geforce rtx 3050 ti videokártya grafikus kártya
Gigabyte GeForce RTX 3050 EAGLE 8G
Vágólapra másolva!
Az agyműtétet követően érdemben csökkenni fog a videókártya fogyasztása.
Vágólapra másolva!

Nem szokatlanok a reszelgetések a videókártyák grafikus processzorain az idő múltával, általában a gyártásuk hatékonyságát próbálják növelni a chiptervezők, az efféle módosítások döntő többségéről a fogyasztók sosem értesülnek, funkcionálisan nincs jelentőségük. Ehhez képest kínai források szerint az NVIDIA most jelentős változtatást tervez csendben végrehajtani, a gyártópartnerek hamarosan GA106 helyett már GA107 jelzésű grafikus processzorral fogják ellátni a GeForce RTX 3050 videókártyáikat.

Nagy csendben új agyat kap a 250 dolláros GeForce RTX 3050 Forrás: Gigabyte

A hírek szerint az NVIDIA eredetileg is a GA107 chipet szerette volna bevetni a kártyán, azonban ez ismeretlen okból nem jött össze, helyette kénytelen volt a jóval komplexebb, ennek megfelelően pedig drágábban gyártható társával ellátni a terméket, természetesen szoftveresen letilva egyes részeit.

A források szerint és a Gigabyte webhelyén feltűnt információk alapján az agycsere miatt alapvetően nem változnak meg a GeForce RTX 3050 specifikációi, továbbá a teljesítményben sem lesz tetten érhető a módosítás, viszont az új chipes kártyák teljes terhelés alatt 130W helyett 115 wattot fogyasztanak majd.

Az új lapkával szerelt GeForce RTX 3050 jobb lesz a réginél.

Rendkívül kényelmes és költséghatékony a videókártyák gyártói számára, hogy a tokozás és a lábkiosztás tekintetében a GA106 és a GA107 teljesen azonosak, így egyszerűen bedobhatják az új komponenst a régi helyére, nem kell változtatniuk a termékeik nyomtatott áramköri lapjain vagy hűtőrendszerein.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!