Fantasztikus a képe, remekül szól, de az árával ölni lehet

Sony A95K, QD-OLED, teszt
A készülék falra is felakasztható.
Vágólapra másolva!
A Sony neve még mindig igen jól cseng a televíziós iparágban, köszönhetően annak, hogy a cég még mindig elképesztő energiákat mozgat meg annak érdekében, hogy az innovatív, előremutató modellek is bekerüljenek portfóliójába. Ezt tökéletesen bizonyítja, hogy a Sony volt az első vállalat, amely lecsapott a Samsung Display által kifejlesztett vadonatúj kvantumpontos OLED kijelzőtechnológiára, hogy beépítse saját tévéibe azt.
Vágólapra másolva!

Így született meg a Sony A95K nevű készülék, amely tehát QD-OLED panelre, és a saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával felturbózott képfeldolgozó processzorra épül. A termék papíron kifejezetten ígéretesnek tűnt, és emiatt nagyon örültünk, amikor lehetőségünk nyílott arra, hogy kipróbálhassuk, letesztelhessük.

Látvány

A legjobban az érdekelt minket, hogy milyen a kép minősége, mert az elvárásaink óriásiak voltak, és egyáltalán nem kellett csalódnunk. A technológia az előzetes ígéreteknek megfelelően tényleg lehetővé teszi az egyes képpontok fényerejének egyedileg történő vezérlését, ez pedig számos előnnyel jár. Egyrészt nincs állandó háttérfény, emiatt a tónusok kifejezetten tiszták, élénkek, erőteljesek. Másrészt a fény akár ki is kapcsolható teljesen, és emiatt a fekete maximálisan mély lesz, a kontraszt pedig döbbenetesen jó.

A modell kvantumpontos OLED technológiára épül. Forrás: Origo

A QD-OLED eljárás egyik előnye a hagyományosabb OLED megjelenítőkkel szemben, hogy nagyobb az elérhető maximális fényerő, a méréseink alapján 1785 nit. Ennek köszönhetően pedig a nagy dinamikatartományú, úgynevezett HDR anyagok visszaadása a korábbinál látványosabb. A színek egyébként naturálisak és mindent összevetve a látványvilág elképesztően realisztikus. Hibákba nem futottunk bele, és a mozgások megjelenítése során sincsen probléma, azaz szaggatás, akadás, hullámzás nem érzékelhető. A panel 3840 x 2160 képpontos, azaz 4K-s, tehát a részletesség is megfelelő.

Egy mai modern televízió esetében alapelvárás, hogy játékra is kiválóan alkalmas legyen, és e téren a Sony A95K hozza a kötelezőt.

Másodpercenként 120 képkockát képes a kijelzőre varázsolni, ami dupla annyi, amit az átlagos modellek tudnak. Ezt pedig számos játék már ki tudja használni, és emellett támogatott a FreeSync funkció használata is, amivel megelőzhető a zavaró képtörés effekt megjelenése. A bemeneti késleltetés (11,4 ms) és a válaszidő (0,1 ms) is abszolút első osztályú, szóval nem lehet mibe belekötni. Ez a tv gond nélkül alkalmas arra, hogy egy gamer PC vagy nextgen konzolgép mellett vessük be.

Hang

A Sony évek óta különleges hangrendszert épít OLED televízióba, és ez a kvantumpontos A95K esetében sincsen másként. Az Acoustic Surface Audio+ nevű megoldás lényege, hogy a tradicionális hangszórók helyett magát a képernyőt rezegtetik, és az bocsát ki hangokat. Ez egy technológiai bravúr, azonban ez a hangminőségen annyira nem érződik.

A készülék falra is felakasztható. Forrás: Origo

Azaz nem szól jobban ez a készülék, mint a hasonló kategóriás riválisai. Hiába látták el két 10 wattos mini mélynyomóval, de a basszusokat így is kevésnek éreztük. Emiatt a hangzás picit élettelen, mesterkélt, pláne ha egy hangprojektorral vagy egy normálisabb külső audio szettel hasonlítjuk össze. Emiatt mondjuk azt, hogy hanghibákat ugyan nem tapasztaltunk, a hangerő is kellően nagy, viszont a megszólalás messze nem tökéletes, és a sztereó megteremtése sem az igazi.

Kezelés

Néhány nagy riválistól eltérően a Sony nem fejleszt saját okostévé rendszert, hanem a Google által fejlesztett megoldásokat importálja modelljeibe. Így ez a televízió is a Google TV platformot használja, amely tud magyarul, kifejezetten felhasználóbarát, és rengeteg extrát kínál. Többek között lehetővé teszi a telefonok, tabletek képének tükrözését, emellett lehetővé teszi az internetezést, zenehallgatást, és a fotók megnézegetését is.

A modell a Google TV rendszerre épül. Forrás: Origo

De az igazi nagy erőssége, hogy irgalmatlan mennyiségű, több, mint 7000 internetes alkalmazás, amelyek között megtalálhatóak a rendkívül népszerű film- és sorozatnézős applikációk is. A tapasztalataink szerint ezek futtatása problémamentes, semmilyen anomáliába nem futottunk bele. Azaz a Netflix, YouTube vagy Amazon Prime anyagok is hibátlan, 4K HDR minőségben jutnak el a nézőhöz. A távirányítója remek darab, és az is nagyon tetszett, hogy ez akár okostelefonnal is kiváltható egy alkalmazás révén, valamint a televízió képes együttműködni az USB-n keresztül rádugott egérrel és billentyűzettel is.

Dizájn

A Sony az elmúlt években alapvetően a visszafogott, letisztult külsejű prémium kategóriás televíziók mellett tört lándzsát, úgy hogy azért próbáltak mindig apró finomságokkal is előállni dizájn terén. Ez a Sony A95K esetében sincsen másként, aminél a különlegességet az a lapos talp jelenti, amelyre kétféleképpen is feltehető a hatalmas képernyő.

A készülék egyik különlegessége a talp kialakítása. Forrás: Origo

Használható úgy a tv, hogy a talp előre néz, és úgy is, hogy hátra, és ilyenkor úgy tűnik, mintha a kijelző az asztallapból nőne ki. A készülékház természetesen igen vékony, és a kávák is nagyon keskenyek, így rögtön, első pillantásra látszik, hogy egy nagy tudású, modern és drága készülékkel van dolgunk.

Mert hát bárhogy nézzük, a Sony A95K nem egy olcsó darab. A nálunk járt 65 inches változatért 1 250 000 forintot kértek el, amivel jelenleg a legdrágább ilyen méretű televíziók egyike.

A tudása tényleg kiemelkedő, valóban ez most a világ egyik legjobb televíziója, ám ez sajnos az árán is meglátszik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!