Hajtépést okozhat a Windows 10 vírusirtója

windows 10 defender laptop notebook antivírus vírusirtó
Windows Defender
Vágólapra másolva!
Térdre kényszerítheti a számítógépeket a rendszeresen visszatérő műszaki hibája.
Vágólapra másolva!

Rendszergazdák körülbelül március óta újból és újból felbukkanó panaszai alapján problémák vannak a Windows 10 November 2021 Update (21H2) gyári vírusirtójával, lelassíthatja a teljes számítógép vagy egyes alkalmazások működését, a legrosszabb esetben akár használhatatlanná is teheti a PC-ket.

Március óta rejtélyes lassulási hibajelenségeket okoz a Windows 10 legújabb változatán a Defender antivírus Forrás: Microsoft

A jelenségről figyelemfelhívó blogbejegyzést írt Borncity egy friss és konkrét példát hozott fel, a vállalati számítógépparkok felügyeletével foglalkozó Markus Klocker rendszergazda szerint a cége által menedzselt eszközök körülbelül 3 százalékával van baj, olyan 7000 gépből nagyjából 50-100 érintett.

A gyakori hibajelenségek, hogy bejelentkezés után 2+ perccel elsötétül a monitor, rengeteg időt vesz igénybe vagy meghiúsul a Microsoft Word elindítása, az Eseménynapló segédprogram nem tölti be az információkat, továbbá a naplók alapján nagyon sokáig tart a Windows betöltése.

Klocker szerint egyes esetekben a számítógépek többszöri újraindítását követően legalább átmenetileg megszűnnek a gondok. Egyelőre minden jel arra utal, hogy Windows 10 gyári vírusirtója áll a hibajelenségek mögött, valamiféle memóriaszivárgási problémával küzd.

A tapasztalatok alapján a vírusdefiníciós adatbázisának manuális frissítése legalább időlegesen megszünteti a hibajelenségeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!