Előre kiismerhetik az adatkapcsolat kiépítésének fortélyait a mobilozók.

Idén novemberben az Apple elsőként Észak-Amerikában aktiválja majd az iPhone 14 műholdas segélykérési funkcióját, ezt követően térerő és wifi nélküli helyeken is lehetőség lesz vészhelyzet esetén segítséget kérni a készülékekkel. A mobilozók az Apple ügyeleteseivel tudnak majd szöveges üzenetekben kommunikálni, közvetlenül ők riasztják a megfelelő szolgálatot a bajba jutottak nevében.

Előre begyakorolható lesz a műholdas segítségkérés, nem sokkosan és stresszesen kell majd kitalálni a működésétForrás: Getty Images/iStockphoto/Monkey Business Images

Ez a segítségkérési lehetőség a döntő többség számára újdonság, ráadásul a mobilok és a műholdak között csak megfelelő körülmények között jön létre az adatkapcsolat, a hangalapú segélyhívásokhoz képest bonyolultabb a használata. További probléma, hogy balesetek esetén sokkos állapotba kerülhet a segélykérő, ami nehezítheti a kijelzőn megjelenő utasítások követését.

Az iOS 16.1 legújabb bétájában talált kódok alapján az Apple felismerte a gondokat, és gyakorlómóddal fogja lehetővé tenni a mobilozók számára a műholdas segítségkérés működésének kiismerését. Ez kiváló ötlet, hiszen a kapcsolat felépítésével szimulált körülmények között már eljátszottaknak lesz némi rutinjuk, nem éles helyzetben és sokkos állapotban kell kitalálniuk, hogy miként van a legjobb esélyük a kommunikációs csatorna létrehozására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!