Verekedés nélkül nincs jó hokimeccs

NHL 23, CHEL, 23, hoki, jégkorong, játék, teszt
A jég nagyon élethű.
Vágólapra másolva!
Hát ismét eljött az évnek ez az időszaka. Itt a hideg idő, hullik végre a hó és a bevásárlóközpontokban megszólalt az All I Want for Christmas Mariah Carey-től na és persze az Electronic Arts sorban adja ki a sportjátékokat, melyek vagy kiváló újításokat vezetnek be, vagy csak átírják a menüben az évszámot. A kettő között ritkán van átmenet.
Vágólapra másolva!

Szóval nem maradhatott el, hogy az NHL is megkapja a 23-as számot, mi pedig gondolkodás nélkül indítottuk is a letöltést, hogy összeverekedhessünk összemérhessük tudásunkat a géppel és a barátainkkal.

Az első dolog, ami szembe jött velünk az nem is a korong volt, hanem a rendkívül zsúfolt menü. Azok, akik hosszú kihagyás után most veszik újra kezükbe a digitális hokiütőt, azok biztosan sokkot kapnak majd.

A jég nagyon élethű. Forrás: Origo

Számtalan játékmód és lehetőség áll a rendelkezésünkre, melyekből szabadon válogathatunk. Van például Franchise Mode, Tournaments (legalább 6 különböző), Hut Rush, Season Mode, hogy csak párat említsünk.

Lendüljünk neki!

Miután az első sokkból felocsúdtunk, megtaláltuk, hogyan indítsunk el egy egyszerű, mezei offline, single player mérközést. Nem fogunk hazudni, az első pár perc azzal telt, hogy megszokjuk az irányítást és megtanuljunk rendesen passzolni. Nem azért, mert ezt jelentősen megváltoztatták a játékban. Az ok egyrészt az volt, hogy kissé megkopott a chel tudásunk, másrészt pedig az, hogy teljesen lekötött bennünket a játék hangulata. Meg kell hagyni, néha olyan érzésünk volt, hogy egy élő mérkőzést nézünk és így feleslegesen szorongatjuk a kontrollert. Az animációk kiválóak, a közönség hangja nagyon jól el lett találva a pálya jege pedig szintén rendkívül élethűre sikerült. A kommentátorok pedig, nos ők ugyanolyanok, mint tavaly. Sőt talán azt is meg mernénk kockáztatni, hogy ugyanolyanok, mint 2006-ban.

Igazából az egész játék nem sokat változott egy év alatt. Forrás: Origo

Magukat a játékosokat közelről már azért nehéz összekeverni egy élő emberrel, de ezt el tudjuk nézni egy sport játéknak.

Megjöttek a női hokisok is

Talán az egyik legjelentősebb újítás az idei kiadásban, hogy a női hoki is reprezentálja végre magát, bár egyelőre nem a PWHPA (Professional Women's Hockey Players Association) hanem a fantasy csapatokat építő Ultimate Team játékmódban, valamint IIHF női világbajnokságban, ahol többek közt a magyar csapatot is választhatjuk. Azonban ez is fontos lépés, hiszen sokszor a nők - főleg olyan sportágakban, melyeket alapvetően férfiasnak gondolunk - kevesebb elismerés mellett játszanak, még akkor is ha ugyanolyan erőbedobással, ugyanolyan izgalmakat képesek előhozni a nézőkből. Ennek általában azt szokták okként felhozni, hogy kisebb népszerűség mellett, kevesebb a hirdető és így alacsonyabbak a fizetések és az elismerés is. Azonban az ilyen lépések képesek lehetnek előremozdítani a női sportolókat és reflektorfénybe állítani érdemeiket. Szóval mi abszolút üdvözöljük az EA újítását.

Az egyik sztár játékos Sarah Nurse, aki jelenleg a Toronto támadója és a 2022-es pekingi olimpián a kanadai csapat játékosaként két rekordot is felállított. Legtöbb gól (18) és legtöbb assist (13) egy női torna alatt.

Karakterépítés

Sajnos nem minden játékmód hoz újdonságokat. A Be a Pro például hajmeresztően hasonlít a tavalyi játékmenetre. Persze, ha nem játszottunk a tavalyival, akkor érdemes kipróbálni, hiszen egy elég részletes karakter alkotóval hozhatjuk létre "álmaink" hokijátékosát, akinek aztán egyengethetjük a karrierjét egészen a csúcsig. Vagy a fájdalomcsillapítóktól és alkoholtól ködös unalmas hétköznapokig, amikor késő este fáradtan ér haza az építkezésről, de lehet, hogy ezt az utat nem tette bele az EA, mindent mi sem próbáltunk ki.

Karakterünknek nem csak a kinézetét és fizikai adottságait, de még a korcsolyázási stílusát és ütő technikáját is kiválaszthatjuk.

Összeségében, mi nagyon élveztük az NHL 23-at. Kiváló hangulata van a játéknak és egy valódi hokimeccs minden izgalma átjön a képernyőn és a kontrolleren keresztül.

A közeli képeken már jobban látszik az elnagyolt grafika. Forrás: Origo

Persze ez azzal is jár, hogy legszívesebben olyan gyakorisággal vágtuk volna földhöz a DualSense-ünket, mint a játékosok az ütőt. Azonban erre a kiadásra is igaz, hogy nem hozott eget rengető újításokat, így ha a tavalyi játék porosodik a konzolon, akkor ez sem fog annál több órára lekötni. Így leginkább azoknak ajánljuk, akik amúgy is minden évben beszerzik az új verziót, illetve akik az elmúlt években csak szemezgettek a játékkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!